Znate što je crna jorka? E, to vam je fino mirišljavo crno grožđe i za jelo i za pravljenje pravog domaćeg vina. Uzgaja se na brajdama i ne treba je prskati.
To nas je podučio Antun Jaklin iz Bukovja (Općina Sveti Martin na Muri), koji je u svom dvorištu upravo završavao rezidbu. Društvo mu je pravio unuk Saša, koji je s druge strane kuće prije toga obrezivao voćke.
-Dobar je Saša, ali nedam mu rezati trsje, da odmah ne obavi i bratvu. Mora još učiti – kaže uz osmijeh Antun i objašnjava da je nekad imao brajde puno duže, ali sad su tu sinovi izgradili kuće. No, i ovo mi je dosta u ovim godinama, dodaje, iako ću uskoro proslaviti tek svoj 21. rođendan (!?).
Antun nam je objasnio da je rođen 29. veljače 1937. godine i da će krajem ovog mjeseca imati 84, ali rođendan slavi svake prestupne.
-U životu sam radio svašta i naradio se puno. U Austriji sam bio dizaličar, u Sloveniji tišlar, u Murskom Središću i Hlapićini rudar… Bio sam između toga i poljoprivrednik – pripovijeda Antun i podsjeća da je u ovo vrijeme 1956. godine bio veliki snijeg i da se biciklom vozio na posao u rudnik.
Unuk Saša pak kaže da mjesto Bukovje više ne postoji, iako se po njemu zove granični prijelaz prema Sloveniji. Naših 9 kuća sada je ulica i spada pod susjedno selo Čestijanec, objašnjava Saša.
Kad smo odlazili od njih deda Antun odrezao nam je nekoliko rozgvi crne jorke uz napomenu da zakopamo u pjeskovito tlo i dobro zalijemo, a trs će se sigurno primiti. I za koju godinu zamirisati grožđe…