DOBRE TRADICIJE

Djeca su suho zlato, samo ih treba poticati i podržavati

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

– Djeca vole slušati, vole stvarati i inventivni su, samo im je potreban poticaj, podrška onih s kojima trebaju i mogu stvarati i poštivanje njihovih aktivnosti i nikako ne stoji sada već uvriježeno mišljenje kako mlade ništa ne zanima, rekla nam je na nedavnom Tradicijskom danu u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri, njezina ravnateljica, profesorica Petra Novinščak, ujedno i vrsna mentorica iz povijesti.

Isto to ili tako rekle su i mentorice i predstavljaćice uradaka, učiteljica Mirjana Bregović, predsjednica Likovne Republike, Milena Petković, autorice recepta domaćeg kruha i kolača Ružica Bogdan i Mirjana Brdar,kao i svi drugi koji su sudjelovali s učenicima u ovom lijepom događanju.

– Djecu treba pravilno usmjeriti i pronaći ono što ih zanima, a nikako im nametati neke druge stvari koje ih, što je i prirodno ne zanimaju. Ne samo ove radionice neko i skoro svakodnevno provođenje određenih aktivnosti, zasnovanih na tradicije našeg kraja, jasno nam pokazuju kako djeca vole slušati priče o događanjima njihovih roditelja, a još više djedova i baka. Evo mi ih govorimo kako se oblačila Rimljanka u vrijeme kada su Rimljani pohodili ove krajeve, a kao što ste čuli i vidjeli, jedan od detalja je kako Rimljanka uvijek je bila lijepo odjevena i obavezno uredno počešljana, rekla je vrsna mentorica i gotovo savršena poznavateljica antičke povijesti svoje općine i fare. Vrlo dojmljivo je bilo pletenje šibnate ograde gdje se vidjelo koliko su učenici držali se ne samo tradicije nego nisu dopustili da koja od šiba bude dulja od susjedne te da budu dobro zategnuti.

– Djeci je već preko glave modernih peciva i grickalica a što vidimo ili se odražava s koliko zanimanja slušaju starinske recepte i pripremaju tijesto, oblikuju kruh i kolače, peku ih i potom konzumiraju. Nije istina da djecu ne zanimaju starinske stvari, samo bi im roditelji trebali često, ako nije moguće stalno o tome govoriti i spremati. Učenici slušaju kakav je omjer namirnica ili sastojaka, koliko je vremenski potrebno da se tijesta dignu, i koja je najbolja priprema dizanog tijesta. Djeca su suho zlato, a naša ravnateljica i učiteljice zaslužuju sve pohvale za ovakav pristup i priređivanje tradicijski događanja, rekla je Ružica Bogdan, njegovateljica starinskih običaja i recepata iz Žabnika.

Ovaj Tradicijski dan jasno ili zorno je pokazao kako postoje ljudi koji drže do tradicije i običaja, a netko je rekao, kako je bolje da selo propadne nego običaji i kako isto tako postoje djeca-učenici koje to istinski zanima i kako će i oni postati vrsni prenositelji stečeni znanja na buduće naraštaje.  

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još