IĆI ĆE SE JAČE S OVRHAMA

Direktor Pre-koma Siniša Radiković: ‘Romi znaju svoja prava, ali obveze ignoriraju!’

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba održanoj u četvrtak, 16. ožujka 2023. godine, među svim točkama dnevnog reda najviše uzbuđenja izazvala je vječna boljka u toj općini – pitanje otpada i Roma, odnosno usvajanja izvještaja GKP Pre-koma o radu – gospodarenju otpadom na području Kotoribe za 2022. godinu.

Raspravu je poveo direktor Pre-koma Siniša Radiković, koji je radi ove točke također stigao na sjednicu, i koji je upozorio vijećnike kako je Općina Kotoriba na razini Hrvatske vrlo dobra što se tiče odvajanja otpada, no kad se gleda unutar Pre-kom grupacije, Kotoriba je među četiri najlošje općine,  naplata je jako loša, što uzrokuje probleme Pre-komu.

– Dva su razloga za to: jedan je problem romske populacije, a drugi nakaradni sustav vođenja evidencije odvojenog skupljanja otpada kojeg je potpisalo ministarstvo te su četiri, industrijski jaka JLS-a, na neki način kažnjeni: Kotoriba, Donji Kraljevec, Prelog i Jalžabet – rekao je Radiković.

Naime, zbog izmjene sustava evidencije odvojenog sakupljanja otpada Ministarstva gospodarstva,  Općina Kotoriba je oštećena kao industrijski jaka općina jer se miješani otpad kategorije „nije kućanstvo“ stavlja JLS-ima na teret, a sakupljeni otpad im se ne priznaje pod javnom uslugom.

Nadalje, Radiković je naglasio:

– Posljednjih nekoliko mjeseci pokrenuli smo više od 40 ovrha. Mi jednostavno moramo pojačati mjere prisilne naplate. Problem Roma su nažalost svi zapustili i to je ostalo na leđima JLS-a!

U izvješću stoji kako Pre-kom ima izuzetno lošu naplatu svojih usluga u Kotoribi. S 31. prosincem 2022. godine mještani Kotoribe Pre-komu duguju čak 274.044,08 kuna (36.371,90 eura) te se, sukladno preporukama državne revizije, nastavlja s provođenjem mjera prisilne naplate ovrhama (novčana sredstva, pokretnine, nekretnine). Ilegalno odlaganje otpada i dalje je velik problem u Kotoribi.

Smatram da su tu krivci Međimurska županija i centri za socijalnu skrb koji ne žele kanalizirati novac koji se daje Romima u pravom smjeru, već se on troši nenamjenski. Došlo je puno novca, no ništa se nije riješilo – rekao je Radiković, a skrenuo je i pažnju na sljedeće:

Cijene odlaganja otpada povisile su se 38 – 233 posto! Glomazni otpad poskupio je 233 posto, otpad s groblja 100 posto, a da ne govorimo o cijenama struje i plina i ostalog. Situacija je i dalje loša što se tiče cijena… Sada dobivamo 6 puta manje i po toni papira i kartona, a za tetrapak, za koji smo prije dobivali 100 kuna po toni, sad moramo i platiti! Mi pronalazimo rješenja i cijena je zasad, od 1.1.2022. poskupjela samo 6,49 posto, ali nitko ne zna koliko dugo budu ovakve cijene!

Direktor Pre-koma istaknuo je i sljedeće:

– Općina Kotoriba zasad neće plaćati penale, no probajte poraditi na problemima Roma. Smatram da bi Međimurska županija trebala dati financijsku potporu općina kojima su problemi Romi, kao i vidjeti s centrom za socijalnu skrb. A županija nije dala ni lipe za rješavanje gospodarenja otpadom!

Vijećnik Ivan Kos rekao je kako bi Pre-kom trebao voditi naplatu, isto tako i za Rome, te da općina to ne bi trebala rješavati niti plaćati njihove troškove.

– Dužnost je Pre-koma da s Romima riješi naplatu, a drugo, ako država plaća Romima vrtiće, maturalce i mnoge druge troškove, onda bi bio red da država preuzme i ovaj dio s otpadom, a ne općina i županija.

Siniša Radiković mu je na to rekao:

– Zakon govori drukčije. Komunalni otpad je u nadležnosti JLS-a. Ti problemi su svaljeni s države na JLS-e. Pre-kom radi naplatu, ovršimo nekog i stavimo ga pod hipoteku, no što kad dođemo do granice, odnosno ne možemo naplatiti svoje usluge?

Dodao je i:

– Ja Pre-kom ne budem odveo u propast. Mogu dići cijene naših usluga u Kotoribi, no to će opet ići na teret općine! A zašto bi vi plaćali i za njih? Isto tako kako bi i Pre-kom plaćao za njih? Romi jedan drugoga nagovaraju da ne plaćaju za otpad. Oni znaju svoja prava, ali obveze ignoriraju. Nisam plaćen da nekome otpisujem dugove, već da ih tužim!

– Nažalost, probao sam i prema Kajtaziju, ali nula bodova. Treba složiti drukčiji sustav!

Načelnik Dario Friščić je rekao kako se uvijek jedna te ista problematika događa već godinama, kako Romima svi nešto obećavaju, a ništa se ne događa. Općina je pokušala ovo riješiti na razne načine.

Vijećnik Ljubomir Grgec je zaključio:

– Romi gospodare saborom i kak’ se dogovore, tak’ je! Krivica se zna i samo jedan čovjek ovo može riješiti u ovoj totalitarnoj državi!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još