U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE BISTRIČKE

Deseti susret donjodubravskih vatrogasaca i vatrogasaca DVD Selno

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: DVD Selno
- Advertisement -

Između 2000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske koji su jučer sudjelovali na 24. hodočašću vatrogasaca u Svetištu Majke Božje Bistričke,  nanovo su se našli pripadnici prijateljskih i suradničkih vatrogasnih  društava iz Donje Dubrave u Međimurju i DVD Selno iz Krapinsko-zagorske županije. Vatrogasci su to koji su prijateljske i suradničke uspostavili točno prije 10 godina na isto takvom hodočašću.

Od tada se njihovi susreti i druženja odvijaju nekoliko puta godišnje na različitim akcijama među kojima posebno ističu  nastupe u Svetoj Mariji na međunarodnom natjecanju ručnim vatrogasnim špricama. Pored toga obitelji vatrogasaca se druže i privatno, ali i u najtužnijim trenucima. Prije godinu i više dana su vatrogasci iz Selna bili u Donjoj Dubravi na pogrebu Zlatka Ljubeka, predsjednika DVD Donja Dubrava koji je bio inicijator njihovog druženja. Zlatka više nema, a što je još više produbilo njihovu suradnju jer ipak, vatrogasci su posebni ljudi.

Na hodočašću su, među ostalim, bili predstavnici državnih i lokalnih vlasti, a misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, istaknuvši da službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom.

Hrvatske vatrogasce je na hodočašću predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a domaćini su bili su vatrogasci Vatrogasne zajednice Istarske županije uz potporu Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Tako završava obilježavanje mjeseca zaštite od požara, a vatrogasci se okreću zahtjevnoj protupožarnoj ljetnoj sezoni.

– Želim vam da odavdje odete puni plamena, plamena hrabrosti i dobrote kao što to i jeste – svi vatrogasci RH, neka nam živi naše vatrogastvo i neka nam živi naša lijepa Hrvatska, živjeli!, poručio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

– Ukazali ste mi veliku čast što mogu danas biti ovdje, pozdraviti vas, čestitati vam, zahvaliti na svim naporima, vrijednostima i žrtvama koje ulažete u razvoj hrvatskog društva u očuvanje svih naših najvrjednijih nacionalnih resursa, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Prije početka misnog slavlja okupljene vatrogasce i hodočasnike kao domaćini pozdravili su načelnik Marije Bistrice Josip Milički i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Također im se obratio i istarski župan Boris Miletić, koji je zahvalio vatrogascima na svemu što čine da bi se građani i turisti u Hrvatskoj osjećali sigurno, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Petir istaknula je da je kao pripadnica hrvatske vatrogasne obitelji ponosna radom vatrogasaca te onime što svakodnevno pokazuju ističući vrijednosti koje su neprolazne kao što su požrtvovnost, solidarnost, humanost, čovjekoljublje, volonterstvo, a što ujedno i prenose na mlade generacije pokazujući kakvi ljudi trebaju biti.

Izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je i zahvalila vatrogascima na svim naporima, vrijednostima i žrtvama koja ulažu u razvoj hrvatskog društva, u očuvanje svih naših najvrjednijih nacionalnih resursa i očuvanje svakog ljudskog života.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozdravio je sve hodočasnike i goste te posebno dvije inozemne delegacije koje su prvi put na vatrogasnom hodočašću, delegaciju Republike Slovenije i vatrogasce iz Čilea.

Želim da iz ovog Svetišta odete puni plamena, plamena hrabrosti i dobrote što i krasi naše hrvatske vatrogasce, rekao je Tucaković, koji je ovom prigodom svim pripadnicima Hrvatske vojske čestitao Dan oružanih snaga RH.

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koji je predvodio misu u zajedništvu s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, rekao je vatrogascima da je njihova profesija, zvanje i djelovanje na osobit način u službi života.

– Vi ne dovodite ljude u opasnost, nego ih spašavate iz bezizlaznih situacija. Vi ne potpirujete vatru među ljudima, nego gasite požare. Vi ne gledate vlastitu korist i dobrobit nego ste velikodušni i izlažete se opasnostima kako biste drugima pomogli. Službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom. Hvala vam na svemu što činite za sve nas, istaknuo je u propovijedi. 

Uz vatrogasce, na hodočašću i misnom slavlju su, među ostalim, bili i izaslanik predsjednika države Dragan Lozančić, izaslanik ministra obrane Josip Cigula, izaslanik MUP-a Darko Majstorović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, zamjenik predsjednika HVZ-a i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

I Donji Kraljevec kreće u borbu s komarcima!

Obavještavamo Vas da će se adulticidni tretman komaraca na...

FOTO Prvo ocjenjivanje pokazalo visoku kvalitetu žganica

Znano je, od davnine, da su žganice međimurskih žganičara...

Još jedna donacija američkih Hrvata kotoripskim udrugama

Zajednica Hrvata u Americi je mnogobrojna, a u gradu...

Budi navijač! Izbjegavaj protupravna ponašanja

Dostojanstveno podržavajmo hrvatsku nogometnu reprezentaciju na UEFA EURO 2024....