OSVRT NA LIDRANO ZA SREDNJE ŠKOLE

DAVOR DOKLEJA: Svi nastupi bili su na visokoj razini unatoč teškim uvjetima za njihovu pripremu

Istoga dana kada je održana Županijska smotra Lidrano za osnovne škole, uz domaćinstvo Srednje škole Čakovec virtualnim putem su se povjerenstvima koja su ocjenjivala njihove nastupe i radove predstavili i međimurski srednjoškolci.

Davor Dokleja, čakovečki glumac i dramski pedagog, sudjelovao je u radu Povjerenstva za dramsko-scenski izraz za naš portal iznio je ocjenu ovogodišnje smotre iz svog kuta.

-Ako govorimo o samoj organizaciji ovogodišnje smotre prije svega bih pohvalio školu domaćina – Srednju školu Čakovec. Njihov je tim, unatoč novim pravilima igre koja zahtijevaju dobru tehničku opremljenost, osmislio i organizirao odličnu županijsku smotru. Također, velika pohvala i “kapa dole” ide svim sudionicima i njihovim mentorima koji su svoje (ove godine samo pojedinačne) nastupe pripremali i izveli pred kamerama. Bez publike i sve preko ZOOM-a. Svih 13 nastupa, u kategoriji koju smo mi pratili, bili su na visokoj razini, pa povjerenstvo nije imalo baš lagan zadatak odabrati najbolja dva. Nakon razgovora s izvođačima i mentorima odluku smo donijeli jednoglasno. Natalie Vurušić iz Srednje škole Čakovec i Bojan Horvat iz Ekonomske i trgovačke škole za dlaku su bili bolji od svih i branit će boje Međimurja na državnom susretu, prenio je konačne rezultate Dokleja.

S obzirom da su, zbog epidemioloških uvjeta, ovogodišnje smotre održane virtualnim putem zanimalo nas je koliko to utječe na scenski izričaj i dojam?

-Ova je godina kao i prošla u znaku ZOOM-a, online sadržaja, webinara, video razgovora, fizičkog i socijalnog distanciranja. U takvim uvjetima održavati kazališne probe, predstave, radionice ili pak smotre i festivale gotovo je nezamislivo. Kazališni profesionalci se još nekako u tome mogu snalaziti, ali djeca i mladi… Mislim, snalaze se oni još bolje, jer ipak online svijet kuže. No, ono što nenadoknadivo gube je upravo ta socijalna komponenta. Pripremati jedan nastup za LIDRANO u ovakvim uvjetima je gotovo nemoguće. A onda ga još izvesti i na kraju očekivati suvislu reakciju povjerenstva je zbilja nadrealno. Gledajući  sve te nastupe cijelo sam vrijeme mislio kako mi zapravo ne ocjenjujemo dramski izraz (to je ono DRA u riječi LIDRANO). Mi smo, zapravo, ocjenjivali video izraz. Jer ovaj puta na nastup je utjecala kvaliteta snimke i internet veze, pa kadar, pozadina i osvjetljenje, način na koji izvođač interpretira svoj monolog ili poeziju za kameru – fokus, glas, gesta i mimika bitno se razlikuju od glume u kazalištu. Zato bi ovogodišnji LIDRANO komotno mogli nazvati LIZOOMNO. Ukratko riječima jednog sudionika ovog susreta: Kakšno leto, ne se ponovilo.

Spomenimo da su na državnu smotru poslani iz literarnog stvaralaštva poslani Megi Kutnjak iz Srednje škole Čakovec i Erik Prepelić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. U kategoriji samostalnih novinarskih radova za državnu je smotru predložena Marija Pongrac, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakove. Među školskim listovima odabran je Lumen, Srednje škole Čakovec, a od radijskih emisija Veliki odmor, Graditeljske škole Čakovec.

Najnovije vijesti

Pročitajte više