7. srpnja je dan kada se diljem svijeta slavi čokolada jer se vjeruje da je upravo taj dan 1550. godine kakao prvi puta stigao u Europu. Međutim, ovo nije jedini datum kada se slavi ova fina i mnogima omiljena slastica. Svjetski dan čokolade službeno se obilježava dva puta godišnje – na današnji dan, 7. srpnja te 13. rujna.
Uz to, postoje još brojni datumi i cijeli mjeseci koji su posvećeni upravo čokoladnim slasticama. Glavni sastojak čokolade je zrno kakaa, ploda kakaovca (zimzelenog grma) koji može u divljini doseći visinu od 20 metara i živjeti do 150 godina. Radi se o tropskim mjestima oko ekvatora jer su tamo najbolji uvjeti za njihov uzgoj. Kada plodovi sazru, ručno ih se posiječe s grana. Tada se plodovi suše, melju i prže.
Prvi uzgajivači kakaa bili su Maye i Azteci – oni su upotrebljavali plodove kakaovca za izradu napitka naziva chokolatl. Napitak se sastojao od zrna kakao pomiješanih s vodom, vanilijom, sojom i čilijem. Čokolade kakve danas jedet, krute, počele su se proizvoditi u 19. stoljeću.
Za popularnost kakvu ima danas zaslužan je Hernando Cortés, španjolski istraživač koji je to odmah prepoznao kao dobru zaradu. Tek kada su mu dodali med i šećer shvatili su da su dobili iznimno ukusnu kombinaciju koju su dugo uspjeli skrivati. Tajnu su ipak otkrili Britanci koji su u zrna dodali mlijeko i time napravili novu eru čokoladnog carstva.Danas se postupak izrade čokolade provodi u nekoliko koraka i faza te uz strogo kontrolu. Svaki od tih koraka je iznimno važan kako biste dobili proizvod kakvog danas kupujete u trgovinama – od branja zrna, čišćenje, kontrola, pečenje i svaki je presudan za dobar okus čokolade.
Zanimljive činjenice o čokoladi
Čokolada je bogata brojnim nutrijentima poput kalcija, kalija i željeza.
Najveći svjetski potrošači čokolade su Švicarci.
Za izradu pola kilograma čokolade potrebno je oko 300 – 400 zrna kakaa.
Tamna čokolada smanjuje rizik od bolesti srca te sadrži mnogo antioksidansa dobrih za zdravlje.
1847. godine izrađena je prva čokoladna pločica.
Čokolada je nekada služila kao sredstvo plaćanja.
Znate li da je čokolada prirodan antidepresiv te stvara serotonin – hormon sreće?
Ne čekajte više, barem se danas počastite svojom omiljenom čokoladom!
