UMIROVLJENI PROFESORI UŽIVALI U KUHANJU

Damir i Zdravko nahranili gladne posjetitelje: ‘Naš grah je tako dobar da se čak i čuje!’

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Na ovogodišnjem natjecanju u kuhanju graha „Vidovski kotlić“ u Donjem Vidovcu (održanom u subotu, 27. travnja 2024. godine) posebnu pažnju zaokupila su nam dva zabavna umirovljenika u crvenim pregačama, koji su se kleli da je njihov grah toliko dobar da se čak i čuje, a i osjeti na fotografijama, a moglo bi se reći, ima i kulturno-umjetničku notu jer ga je kuhala ekipa KUD-a Donji Vodovec.

Na „Vidovskom kotliću“ KUD Donji Vidovec obično se natječe sa po tri ekipe, no ovog puta, zbog održavanja „Smotre međimurskog folklora“ istog dana u Donjoj Dubravi, grah su u ime KUD-a kuhala samo dva umirovljenika.

Bili su to 67-godišnji Zdravko Crnković (na slici s naočalama) iz Donjeg Vidovca, inače aktivan kao glumac, snimatelj i fotograf KUD-a Donji Vidovec i, ovdje u ulozi pomoćnika, njegov kolega, 71-godišnji Damir Šalari (bez naočala) iz Preloga.

Ovi prijatelji nekad su obojica radila u Osnovnoj školi Prelog. Zdravko je bio profesor informatike, a Damir profesor likovne kulture. Također, obojica su vrlo komunikativni i ne samo da vole kuhati grah, već vole i popričati, a bome i našaliti se.

Upitali smo ih što su sve stavili u grah i po čemu je njihov grah tako dobar, ako smiju otkriti.

– Ne biste vjerovali, ali glavni sastojak našeg graha je – grah! – započeli su, a zatim dodali da značajno mjesto u tom jelu ima i voda. Kad smo im već htjeli okrenuti leđa, guknuli su da je naravno unutra i luk, špek brižno narezan na kockice, kobasica elegantno narezana na kolutiće, lovorov list, bosiljak, slatka crvena paprika i jedan poseban začin. Koji?

– To je lokalni vidovski začin zvan borovica (klekove bobice)! – rekli su i dodali:

– Tajna dobrog graha je u puno ljubavi i dobre volje, s više-manje poznatim sastojcima, uz male tajne dodatke koji različitim kuharima daju različite nijanse graha.

Na koncu su zaključili:

Zapravo je bitno da su kušači jako gladni, jer na prazan želudac, znate, grah najbolje paše! Gladnom čovjeku grah svakako može i spasiti život. Nije nevažno ni koji će grah žiri prvo kušati! Oni koji su prije na redu imaju i veće šanse za pobjedom.

Napomenuli su i kako im u kuhanju njihovog sjajnog graha nije škodio ni vjetrovit dan te kako u grahu ne treba pretjerivati da ne bi došlo do vjetrovitog vremena, zna se kakvog!

Zdravko i Damir nažalost nisu osvojili ni jedno od prva tri mjesta u natjecanju, no njihov je grah također bio odličan! Posjetitelji su dobili, kako koji, dakle, grah različitih nijansi, ali svima je bio fini!

Tko je pojeo grah pobjedničkih ekipa, nisu znali. Bitno je da grah!

Stoga, bravo, momci!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Anamarija Bićanić: Pomaganje je moja životna agenda

Anamarija Bićanić iz Murskog Središća patronažna je sestra koja...