PREPORUČAMO VINA ZA VIKEND

Cmrečnjakova Decanterova lepeza vrhunskih vina za izbirljive sladokusce

vinarija-cmrecnjak

Naš portal www.medjimurski.hr od danas pa ubuduće svakog petka, u suradnji s najboljim međimurskim vinarima, preporučit će vina za predstojeći vikend. Čast da budu prvi imali su članovi poznate i priznate vinarske obitelji Cmrečnjak iz Svetog Urbana.

– Puno znači što imamo zaista dugu obiteljsku tradiciju u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Još prije puno godina započeo je moj djed Stjepan Cmrečnjak s dva hektara vinograda, a onda je devedesetih godina vrlo intenzivno i s jasnim ciljevima taj posao nastavio moj otac Rajko. On je bio i jeste vizionar koji točno zna što želi postići i kako. Danas obrađujemo oko 22 hektara vinograda na najboljim lokacijama u međimurskom vinogorju – ističe mladi Marko Cmrečnjak (35), koji je preuzeo odgovoran posao njege vina u podrumu. Naravno, uz očeve savjete. Iz tih moderno opremljenih podruma na tržište i pred štovatelje vinske kapljice dolazi 19 vrsta visoko kvalitetnih vina, koja su nagrađivana svim domaćim i svjetski nagradama, a samo u zadnjih nekoliko godina dobili su ih 78. Posebno su ponosni na Decanterove, kojih se u šest godina skupilo 12. Nagrade Decantera domaće tržište izuzetno cijeni, pa se i nagrađivana vina najviše traže. Od strogih ocjenjivača u Londonu uglavnom su visoka srebra s 90 i više bodova dobili za pušipel classic i sauvignon, te sivi pinot.

vinarija-cmrecnjak

– Naš asortiman vina je prepoznatljiv, ali ga svake godine upotpunjavamo. Svi znaju za Cmrečnjakov pušipel, pinot sivi, sauvignon, silvanac zeleni, rajnski rizling, muškat žuti… Tu je izuzetno traženo mlado vino rizvanac, kao i dva pjenušca. Ponosni smo na naš pjenušac od pušipela, koji ima marketinško ime Polaris i na rose Stridon od pinota crnog, koje njegujemo šampanjskom metodom – kaže Marko.

“MAĐERKA” – NOVA LINIJA VINA

Vina uglavnom plasiraju širom Međimurja, u Zagreb i na Jadran. Veseli ih i izvoz pušipela classic u originalnoj HC boci u Francusku, u pokrajinu Bordeaux, vinsko središte svijeta. To je ozbiljan posao, a već je otpremljeno nekoliko paleta butelja.

Cmrečnjakovi svake godine tržištu ponude nova vina, a upravo rade na liniji pod nazivom “Mađerka”. Upravo su stavili u prodaju i pušipel “Mađerka”, jače, odležano vino, berba 2018. To je vino višeg ranga. Na istoimenom prekrasnom brijegu, koji nadvisuje Sveti Urban i cijeli štrigovski kraj, zasadili su nove nasade pušipela, sauvignona i merlota, kako bi novim klonovim vinove loze i nadalje razvijali upravo liniju “Mađerka”.

U vinariji Cmrečnjak zaposlena je cijela obitelj. Majka Marta, otac Rajko, kćerka Petra i zet Danijel Mlinarić, kćerka Anita, zatim Marko i njegova Silvija. Za sve njih svakako su najveća radost unuci: Petrin Josip i Markov Juraj.

Cmrečnjakovi će uskoro svoje goste moći primati i u novoj kušaoni za stotinjak osoba, a na čijem krovu je uređena i terasa s prekrasnim pogledom.

PREPORUČA MARKO CMREČNJAK

Za ovaj vikend Marko Cmrečnjak je preporučio lepezu najboljih njihovih vina, a na svakom ljubitelju vina je da odabere sortu koja mu najviše odgovara. Za aperitiv predlaže pjenušce Polaris od pušipela (lagano, suho i svježe vino) i Stridon, jako vino s 13 alkohola, rubinove boje, arome po zreloj višnji. Za sva laganija jela preporuča pušipel classic, zatim sauvignon berba 2019. godine, tipična aroma paprike, suho. Za jača jela sivi pinot iz 2019. godine, mekan, sa sniženim kiselinama, arome suhog voća. I za kraj, muškat žuti iz 2019. godine, poluslatki, idealan uz desert.

Vinarija Cmrečnjak nalazi se u Svetom Urbanu 273, kod Štrigove. Kontakt telefon 040 830-103.

Vinarija Cmrečnjak

Najnovije vijesti

Pročitajte više