PD BUNDEK

Članovima Udruge slijepih predstavili inkluzivno planinarenje

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: S. V.
- Advertisement -

Prošli tjedan su  članovi PD “Bundek” Mursko Središće, Sonja Vršić, Zlatko Mihocek i Stanko Nemec, zainteresiranim  članovima Udruge slijepih u Čakovcu predstavili svoj planinarski rad, s osobitim naglaskom na uključivanju slijepih i slabovidnih osoba u eventualno praćenje njihovoga rada.. Nakon što su predstavili društvo, razgovarali su o njihovim outdoor aktivnostima, njihovim planinarskim iskustvima.

Sonja je predstavila dobrobiti planinarenja, planinu kao učitelja; govorila o različitim planinarskim pobudama: potrebi za kretanjem, za upoznavanjem prirode i obilježja prostora, potrebi za druženjem, upoznavanjem ljudi i kultura, potrebi za srećom i uživanjem u kojem se tjelesno i duhovno nadopunjuje. Dala im je nekoliko važnih savjeta za početnike i objasnila važna načela planinarske etike.Zlatko je ukratko predstavio najnužniju planinarsku opremu za početnike, govorio o svom planinarenju Via Adriaticom i o vođenju slijepog Stanka (op a. Nemec), a Stanko objasnio svoja iskustva. Zajedno su svima praktično predstavili načine vođenja slijepih i slabovidnih osoba što im je bilo osobito zanimljivo i bilo je dosta pitanja.

-Vjerujemo da su ih motivirali za novu aktivnost jer su na kraju članovi Udruge slijepih izrazili želju za prvim planinarskim izletom kojeg će ostvariti tijekom ove godine. Vjerujemo da će im se dopasti i da će inkluzivno planinarenje oživjeti i u njihovim redovima- rekla je na kraju zadovoljna Sonja Vršić, predsjednica PD “Bundek”. Riječ, dvije o Zlatku i Stanku.

Članovi su PD Bundek. Zlatko je osposobljeni vodič za vođenje slabovidnih i slijepih osoba, član Radne skupine za osobe s invaliditetom pri Hrvatskom planinarskom savezu. Stanko je njihov slijepi član, dugogodišnji blagajnik društva, Zlatko ga vodi na mnoge planine, bili su zajedno i na Dinari, a još nekoliko njihovih vodiča pripomoglo kada su ga odveli i na Triglav.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još