VOLONTERSKA AKCIJA MEĐIMURSKE PRIRODE

Čistili dravsku obalu za bregunice

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode od 2017. godine organizira volontersku akciju “Čišćenje obale za bregunice”. Prošle godine zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom akcija nije održana, ali je ovog proljeća bilo moguće udružiti marljive ruke djelatnika Ustanove i volontera te organizirati čišćenje dijela dravske obale.

Bregunica (Riparia riparia) živi u kolonijama gradeći gnijezda u rupama na odronjenim obalama nizinskih rijeka. U njima buši duboke vodoravne rupe do jednog metra te najčešće ima dva legla godišnje. Osim na obalama strmih riječnih korita bregunica se gnijezdi i na obalama šljunčara, jezera i ribnjaka. Bregunice su trenutno na svom selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. A kako bi se uspješno gnijezdile na odronjenim obalama rijeke Drave i Mure, potrebno im je očistiti strmu obalu koju je rijeka tijekom visokog vodostaja odronila te više nije pogodna za gniježđenje velikog broja parova.

Akcija se održala u petak i subotu, 9. i 10. travnja na obali rijeke Drave koja se nalazi u sklopu naselja Gornji Hrašćan. Odaziv volontera je bio odličan u oba dana tijekom kojih je očišćeno ukupno 250 metara obale. Oprema za akciju nabavljena je unutar projekta Riverside i Eco Bridge. Međimurska priroda zahvaljuje svim volonterima koji se odazivaju na njezine akcije. Podsjetimo, odličan i rekordan je odaziv bio na volonterskoj akciji “Spašavanja vodozemaca na međimurskim prometnicama”. Jedna od volonterskih akcija koja će se još organizirati ove godine bit će i monitoring odnosno promatranje stanja jelenaka u šumi Čep kod Nedelišća.

Najnovije vijesti

Pročitajte više