SURADNJA GRADA I CRVENOG KRIŽA

Centar PrInOS u Čakovcu osigurat će smještaj i prehranu beskućnicima

Na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu, u utorak je potpisan ugovor s izvođačima radova na uređenju Centra PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi. Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec će putem ovog projekta, na zemljištu koje im je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec, izgraditi te voditi prostore za smještaj beskućnika, njihovo lakše uključivanje u zajednicu i pripremu toplih obroka za potrebite starije sugrađane.

Ugovor su potpisali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj te Alen Vugrin, predstavnik izvođača radova, tvrtke ‘Intermegrad’ iz Čakovca. Uz potpisnike ugovora, novinarima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Uz zahvalu svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta, gradonačelnik Kovač je rekao da je Grad Čakovec početkom ovog mandata počeo s ponovnim osmišljavanjem socijalne politike na svom području. Uvedene su mnoge nove usluge, a jedna od poboljšanih usluga je smještaj osoba bez riješenog stambenog pitanja. Trenutno beskućnici borave u nužnom smještaju, no izgradnjom ovog Centra to će postati prošlost. Posebno je važno što će rekonstrukcija vrijedna 14 milijuna kuna biti u potpunosti financirana europskim novcem.

Također, posao na izgradnju putem javnog natječaja dobila je čakovečka tvrtka, što je u ovo pandemijsko krizno vrijeme izuzetno važno, naglasio je gradonačelnik Kovač.

Predstavljajući projekt, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec dr.sc. Kristijan Valkaj, rekao je da će se izgraditi pet stambenih jedinica za prihvat osoba bez trajnog smještaja te objekt za pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih prema starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici.

Korisnici Centra imati će na raspolaganju stručnu podršku koja će biti osigurana kroz uslugu poludnevnog boravka, što će beskućnicima dati šansu za životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa. Isto tako u Centru će se omogućiti priprema i dostava toplih obroka za starije i nemoćne osobe, s ciljem suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije, kao i pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Usluga dostave toplog obroka obuhvaćala bi 140 korisnika, dok će smještaj za beskućnike u samom Centru moći prihvatiti do 20 osoba.

Za projekt vrijedan 14 milijuna kuna, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec sredstva je dobilo putem natječaja dobilo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi. Radovi na rekonstrukciji i izgradnji trebali bi početi sredinom ožujka, a prvi korisnici Centar PrInOS će moći koristiti već krajem ove godine.

Najnovije vijesti

Pročitajte više