KORONA STANJE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Čak 191 novi slučaj zaraze koronavirusom, u bolnici 180 osoba, 28 na respiratoru, 4 preminule

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentiran 191 novih slučaj zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 511, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 1002.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 180 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 89 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu,a 91 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja na respiratoru se nalazi 28 osoba, a u posljednja 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 568 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 50 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 34 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirane su 20.262 osobe pozitivne na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 829.

Jučer je u Varaždinu bio organiziran punkt za masovnije cijepljenje na kojem je primijenjeno 1989 doza cjepiva Pfizer, a tijekom ovog tjedna na području županije biti će organizirana još četiri takva punkta. Jednako tako će, s obzirom na najave dolaska cjepiva, i idući tjedan biti organizirano pet punktova za masovnije cijepljenje.

Na cijepljenje će se zvati građani s prioritetnih lista liječnika obiteljske medicine, gospodarstvenici i zaposlenici u javnim službama, te prioritetne skupine prijavljene putem platforme cijepise.zdravlje.hr .

Istovremeno se cjepivo kontinuirano distribuira i liječnicima obiteljske medicine za primjenu u njihovim ambulantama.

Ovaj tjedan je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije zaprimio 12.620 doza cjepiva, od kojih 7020 doza Pfizera, 900 Moderne, 4500 doza Astra Zenece i 200 Janssena. Ukupno je do sada zaprimljeno 51.676 doza cjepiva, od kojih je liječnicima obiteljske medicine podijeljeno 24.812 doza cjepiva.

S jučerašnjim danom je najmanje jednu dozu cjepiva primilo 33.711 naših građana ili 20,3%, a od njih je 6.115 primilo i drugu dozu.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.

Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.

S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Također naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Najnovije vijesti

Pročitajte više