Bučino ulje im je hit već godinama, ali imaju i novi – zimnice!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Agronomkinja Marina Novak je, uz podršku dvije godine starijeg supruga Davora, osnovala tvrtku Holera d.o.o. u Goričanu kad joj je bilo samo 22 godine. Ova danas 30-godišnjakinja ovih jesenskih dana balansira između ribanja zelja, kuhanja rajčice i brige oko dvoje male djece, s obzirom na to da je Holera danas jedna od najuspješnijih međimurskih proizvođača hrane čiji najveći aduti su, osim bučinog ulja i proizvoda od bučinih koštica, kiselo povrće odnosno zimnice.

Prije otprilike 8 godina Marina Novak krenula je s proizvodnjom bučinog ulja te presadnicama povrća, odnosno, popularnim imenom „flancima“. Kako joj je ostalo mnogo flanca paprike, rajčice, zelja, krastavca, salatnih krastavca, mladog luka, češnjaka i salate, a imala je zemlju, pomislila je, zašto ih ne bi posadila?! Nakon što su te biljke obilno rodile, pomislila je, zašto ih ne bi počela prodavati? Tako je krenula priča o uspjehu tvrtke Holera, koja je dobila i zanimljiv preokret u vrijeme korone.

– Dosta povrća od nas su naručivali restorani, pa smo u doba korone, kad su se restorani pozatvarali, imali višak povrća koje smo na kraju nažalost bacali. Najlošja je bila 2020. godina i tako smo ove godine došli na ideju da kiselimo povrće. Počeli smo s proizvodnjom kiselog zelja – ribanog i glavica, zatim kiselih krastavca, kisele paprike i pasirane rajčice – rekla je Marina.

Jeste li znali da se kiseliti mogu i cherry rajčice?

– Ovih dana probat ćemo kiseliti cherry rajčice i vidjeti kako će to ići, meni osobno se jako sviđaju ukiseljene cherry rajčice. Planiramo i sušiti češnjak i slagati ga u granulama. Istovremeno smo izbacili brokulu i cvjetaču – objasnila nam je Marina Novak, službeno osnivačica i vlasnica tvrtke koja danas, među ostalim, ima oko 10 hektara zemljišta s tikvama, oko hektar zemljišta sa zeljem te pola hektra češnjaka. Uzgajaju i papriku, krastavce, salatu, rajčice i mladi luk u plasteniku na oko 500 metara2, te ječam i kukuruz na polju radi plodoreda.

Zimnica je pun pogodak

– Primijetila sam da se ljudi danas sve više okreću domaćim lokalnim proizvođačima provjerene kvalitete. Mnogi ljudi danas nemaju svoje vrtove niti uvjete i vremena za izradu zimnice, pa su ti naši proizvodi sve traženiji – objašnjava Marina.

Iako se na papiru Holera ne bavi eko uzgojem, špricanje im je, ističe, zadnja solucija.

– Češnjak, salatu, mladi luk i tikve uopće ne tretiramo, a ostalo povrće špricamo samo kad je nužno. Bolest bilja nastojimo riješiti na prirodni način, npr. sjetvom zaraženih lišća kod plemenjače – rekla je Marina.

Umjesto gledanja TV-a nevečer, ribanje zelja

Ovoj marljivoj mladoj ženi uspjeh nije došao sam od sebe. Rezultat je to puno rada, truda i odricanja. Marina ustaje rano svakog jutra, odvozi djecu, dvogodišnju Gretu i 4-godišnjeg Frana u vrtić te zatim, ovisno o dobu godine, odlazi prodavati proizvode na tržnicu, obilazi polja, plastenike, zaljeva biljke, pere i kuha povrće za zimnicu, ručno bere zelje, riba zelje ili nešto drugo. Zelje treba odležati dva do tri tjedna da bi se skiselilo, a da bi se napravila pasirana rajčica potrebni su sati kuhanja.

– Poljoprivreda ne pita za radno vrijeme! – kaže Marina.

U poslu joj je velika podrška i majka Tatjana Horvat te suprug Davor Novak, kojeg po potrebi zapošljava, a sezonski uzima i dodatne radnike. Davor je uspješno pohvatao sve tajne poljoprivrednog zanata, iako je po struci strojarski tehničar te svakodnevno odlazi na posao u Čakovec. Kod kuće, osim što po potrebi pomaže supruzi, glavni je i odgovoran za pokošenu travu i uređenje njihovog dvorišta.

Najviše posla Holera ima na jesen i ljeti, a najmirnija je zima. Ako se pod „mirno“ može nazvati svakodnevno zalijevanje salate u plastenicima, pečenje koštica i proizvodnja bučinog ulja ili slaganje poklon paketa.

Poklon paketi i u kombinaciji s proizvodima ostalih proizvođača

Holera puno ulaže i u poklon pakete, koje slaže u lijepe kutije s naljepnicama.

Tijekom cijele godine radimo poklon pakete, koji idu najbolje naravno u božićno vrijeme, a uključuju naše ulje i koštice ili bučino brašno i razne varijacije. Imamo ukupno 9 vrsti poklon paketa, od čega u dva stavljamo proizvode drugih proizvođača – vina Preiner iz Štrigove i tri proizvoda OPG-a Sarač iz Čakovca.

Za što upotrijebiti bučino brašno?

Holera je već godinama poznata kao jedan od vodećih proizvođača bučinog ulja vrhunske kvalitete, za čiju izradu se koriste isključivo bučine koštice (bez miješanja s drugim uljima). Za njega su ove godine u svibnju na međunarodnoj Izložbi bučinih ulja u Varaždinu osvojili brončanu medalju. Usto, imaju i pržene koštice, a i bučino brašno. Ono se, objašnjava Marina, može koristiti za izradu muffina, palačinki, kruha, tijesta, kolača…

Malo smo se raspitali i za cijene, pa smo saznali da, primjerice, pola kilograma bučinog brašna košta 10 kuna, litra bučinog ulja 135 kuna, kisela paprika (300 grama) 13 kuna, kiseli krastavci (370 g) od 15 do 17 kuna, a pola kilograma kiselog zelja 7 kuna.

Kako do Holerinih proizvoda?

Iako u dvorištu tvrtke kruže dva njihova prekrasna psa, haski i newfoundland, do 15 sati netko je tamo, odnosno omogućena je kupnja proizvoda na njihovom kućnom pragu u Trnavskoj 30 u Goričanu. Naći ćete ih i na placu četvrtkom u Goričanu, utorkom i subotom u Prelogu, petkom u Donjem Kraljevcu. Njihovi proizvodi nalaze se i u Međimurskom štacunu u Čakovcu te nekoliko trgovina u Zagrebu, a Holera dolazi i na razne manifestacije u Čakovcu, kao što su Jesen u gradu Zrinskih, Porcijunkulovo te na proljeće na Dane cvijeća, jagoda i tradicije.

Želimo im puno uspjeha i sreće u daljnjem radu!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još