SLUČAJ STRAHONINSKOG ŽUPNIKA BRANKA SAJKOVIĆA I POSUĐENOG NOVCA (2.)

Biskup mons. Bože Radoš osobno se založio da se posuđeni novac ljudima vrati – i vraćen je sinoć i jutros!

Ono o čemu se desetak dana u Strahonincu samo šuškalo, sinoć je izašlo na svjetlo dana, ali i riješeno za dva sata. Naime, naš portal Medjimurski.hr tri dana istraživao je priču o tome kako župnik Branko Sajković već duže vrijeme obilazi imućnije obitelji u Savskoj Vesi i Strahonicu i posuđuje novac. I to ne male količine. Od 10 tisuća pa naviše. Iako se taji točan broj, procjene govore da je onih koji su posudili bilo blizu trideset. Dakle, radilo se o nekoliko stotina tisuća kuna. Nije sramota posuditi, ali je sramota ne vratiti. A po onome što smo saznali – župnik Sajković nije vraćao. Barem ne u obećano vrijeme. Ne zna se ni pravi razlog zašto mu je trebao toliki novac.

O svemu tome prije četiri dana tražili smo očitovanje Varaždinske biskupije i na naš upit odmah je reagirao biskup mons. Bože Radoš. Nije znao za situaciju pa je zamolio da pričekamo dan-dva da porazgovara sa svećenikom Brankom Sajkovićem i točno se informira o čemu se radi. I doista, jučer, u četvrtak osobno je nazvao biskup Radoš, rekao da se informirao o svemu i najavio rješenje problema u najkraćem roku. Novac će ljudima biti vraćen! Tako je dogovorio sa župnikom Sajkovićem.

Jučer (u četvrtak) negdje oko 17.30 sati mi smo pustili na portal tekst o ovom slučaju, a sat-dva kasnije krenula je akcija vraćanja novca. U 20.45 sati naš izvršni urednik dobio je i poruku Anite Treščec, voditeljice Ureda za medije Varaždinske biskupije

“Poštovani, htjela sam vam osobno zahvaliti u svoje ime i ime biskupa Radoša za korektnost i dostupnost oko slučaja vlč. Sajković. Čula sam se s biskupom Radošem, razumijemo vašu situaciju i objavu. Biskup mi je rekao da je vlč. Sajković do danas navečer uspio vratiti novac svim oštećenima. Bilo bi sjajno kad biste tu informaciju provjerili i objavili kao nastavak priče. Još jednom zahvaljujem i sračno pozdravljam.”

Još sinoć provjerili smo tu informaciju i koliko smo mogli saznati novac je doista vraćen uglavnom svima. Tek pojedincima i danas (petak) ujutro.

Time priča, naravno, nije gotova. Monsinjor Bože Radoš, kao častan čovjek, brzo je djelovao i ovim potezom sačuvao Crkvu od veće sramote, koju joj možda i ne namjerno nanose pojedinci. Ljudima je dug vraćen, a ostalo će Crkva riješiti unutar svoja “četiri zida”.

Najnovije vijesti

Pročitajte više