ŽESTOKI NESPORAZUMI OKO ADAPTACIJE ŽUPNOG DVORA U SVETOM MARTIN NA MURI

Biskup Bože Radoš intervenirao slanjem pisma župniku i vjernicima

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Projekt obnove župnog dvora nije se pokazao kao zajednička želja svih ili barem većine župljana te, nažalost, i dalje izaziva bolne razdore u vašoj župnoj zajednici, a da bismo situaciju popravili potrebno je jedno srce i jedna duša. Sve vas pozivam da svatko sa svoje strane učini što je više moguće, savjetuje svetomartinske župljane monsinjor Bože Radoš, varaždinski biskup.

Ne stišavaju se napetosti oko adaptacije župnog dvora ili farofa u Svetom Martinu na Muri, koje traju dulje vrijeme, a o njima smo šutjeli u dobroj vjeri kako će se stvari same po sebi razriješiti, međutim to se nije dogodilo, pak pojedini župljani otvoreno napadaju župnika prečasnog Mladena Gorupića pod izlikom kako je u ekonomski i materijalno teška vremena prionuo ovo velikom zahvatu vrijednom 130.000 €. Mnogo je onih koji nisu župnika htjeli primiti na blagoslov kuća, njih preko 150, a i slabo doprinose kada je riječ o obiteljskim darovima ili uplata na račun otvoren za radove na farofu.

Radovi su davno započeli i stali jer novca jednostavno nema, a izostala je tradicionalna vezanost župljana uz svog župnika, kao što je to bilo u vrijeme župnika Blaža Tote i Ivana Hercega kada su oni samo rekli ili zapovjedili a župljani su već bili orni za akciju. Problemi su započeli onog trenutka kada je došlo do premještaja ljubljenog i poštovanog župnika prečasnog Ivana Hercega što većina ljudi nije mogla razumjeti, jer su mislili kako će Herceg viječno stolovati u Svetom Martinu na Muri, pak su se pripremale i peticije za obustavu premještaja, ali što generalni vikar monsinjor Anton Perčić odredi to se ne mijenja i tako je ustoličen prečasni (sada navodno velečasni) Mladen Gorupić silno ambiciozan i vrijedan svećenik, koji je odmah krenuo u izmjene mnogih stvari, na što ima pravo, ali to se ovdašnjim veteranima i domobranima nije svidjelo, jer za njih je Herceg bio savršen. Brzo je novi župnik srušio smreke i borove oko farofa, staru lipu na ulazu u dvorište, a i oko vinograda na Vencu je uveo neke novosti, što opet nije bio po volji seniorima.

A kada je najavio adaptaciju župnog dvora-farofa počeli su sukobi i teške ‘selske priče’ i uzalud je župnik Gorupić pojašnjavao ako farof treba sanaciju, ma tko bude u njemu boravio jer je napravljen ‘proleterski’ u ono vrijeme i nije dobar za stanovanje. Strasti se nisu smirile, pohađao je Varaždinsku biskupiju i obrnuto, ali mira nije bilo, darova je bilo sve manje, kako i vjernika na misama, pak je uslijedila reakcija varaždinskog biskupa monsinjora Bože Radoša koji je župniku i vjernicima uputio opširno pastirsko pismo kojim želi svima pomoći i smanjiti tenzije. 

Da se više nikome ne zamjera i nikoga dodatno opterećuje

 – U svakom slučaju volio bih da tu stvar dovršimo zajedno, da se više nikomu ne zamjera i nikoga od vjernika dodatno ne opterećuje i poziva na materijalno sudjelovanje , a sve kako bi zajednica pronašla svoj mir. Time bi smo tu stvar priveli kraju i nakon materijalne obnove zajedno se posvetili u potpunosti onom bitnijem a to su pastoralna i evangelizacijska briga o duhovnom rastu župne zajednice – zamolio je biskup Radoš.

Hoće li pastirsko pismo primiriti one koji još zazivaju i za župnika žele prečasnog Hercega, premda bi im trebalo biti jasno da od toga neće biti ništa? U međuvremenu je održan Križni put po župi i vidjelo se da nije bilo ljudstva kao nekada, ali dovoljno da se vidi kako aktualni župnik ima podršku, a biskupova mu je itekako dobo došla. Isto tako na posljednjoj sjednici Općinsko vijeće je župi za spomenutu namjenu udijelila značajnu novčanu pomoć, a načelnik Martin Srša je rekao kako će općina i on osobno pomagati sadašnjem župniku i župi. Jedna vrlo složena i teška, da ne kažemo ružna situacija mora se riješiti, a za to svatko od aktera ili strana treba malo popustiti. Jer župniku Gorupiću se ne može poreći revnost i sposobnost koju je iskazivao i u prijašnjoj župi koja je u njegovo vrijeme doživjela procvat, pa zašto ne bi i najsjevernija hrvatska župa, rasadnica brojnih svećenika, redovnika i redovnica i nadasve dobrih i Crkvi vjerni ljudi. Koliko smo vidjeli veći radovi su obavljen i sada je potrebna finalizacija za što će se sigurno u ovoj župi novci pronaći, a i biskupija je voljna pomoći, jer svakom dobrom čovjeku je želja da farof bude funkcionalan. On služi i za druge namjene , a ne samo župniku i kako je u središtu naselja, sigurno je svakom stalo da i lijepo izgleda.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još