U ČAKOVCU POKOPAN ZVONKO GOLUB

Antifašist zaslužan za otvaranje prvih predškolskih ustanova u Međimurju

U krugu obitelji, danas, u srijedu na gradskom groblju u Mihovljanu pokopan je mr. sc. Zvonko Golub (87), jedan od najstarijih međimurskih antifašista. Rođen je u Petrinji 1934. godine. Od 1952. godine radio je kao nastavnik i ravnatelj (tada direktor) u osnovnim školama u Donjem Mihaljevcu, Donjoj Dubravi, Donjem Vidovcu i Kotoribi, kao i u Školi učenika u privredi u Donjoj Dubravi.

-Mislim da je moja najveća zasluga ideja otvaranja predškolskih ustanova uz škole u međimurskim selima. Do šezdesetih godina prošlog stoljeća vrtići su postojali samo u Čakovcu i Prelogu. U svom radu primijetio sam da su učenici koji su prethodno pohađali predškolsku ustanovu u velikoj prednosti pred onima koji nisu. U Donjoj Dubravi tako smo otvorili dvije obrazovne grupe sa šezdesetak djece, što je fenomenalno funkcioniralo. Od 1967. do 1971. godine sam bio na poziciji direktora tog vrtića. Radni vijek započeo sam u Donjem Mihaljevcu, gdje sam dvije godine radio kao nastavnik. Sa samo 20 godina imenovan sam direktorom škole u Donjem Vidovcu. Na toj sam poziciji bio godinu dana, a potom sam otišao u Školu rezervnih oficira u Sarajevu, gdje sam dobio čin potporučnika. Kad sam se vratio, čekala me pozicija direktora Osnovne škole u Donjem Vidovcu, s kojom se u međuvremenu donjodubravska škola spojila. Bila je to velika ustanova sa 600 učenika – kazao je Golub 2017. godine povodom primanja najvišeg županijskog priznanja Nagrade Zrinski.

U dobi od 31 godine, 1965. je na izborima za Sabor Socijalističke Republike Hrvatske postao zastupnik Prosvjetno-kulturnog vijeća. Vrijedi spomenuti da je u to vrijeme većina saborskih zastupnika volontirala. Za vrijeme njegova mandata, postavilo se pitanje ukidanja nekih pedagoških akademija. Gospodin Golub bio je aktivan u udruzi antifašista i SDP-u.

Najnovije vijesti

Pročitajte više