POSJETIO MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE

Andrej Plenković: Brza pruga od Čakovca do Zagreba biti će izgrađena u narednih 10 godina

Svoj današnji posjet Međimurju hrvatski premijer Andrej Plenkovića, nakon kraćih boravaka u Podturnu i Belici, završio je u Čakovcu. Tamo je obišao Međimursko veleučilište i Metalsku jezgru u pratnji međimurskog župana Matije Posavca. Odgovarajući na pitanja novinara dotaknuo se i teme o kojoj se u posljednje vrijeme često govori, a to je izgradnja brze pruge od Čakovca do Zagreba. Iako su razni politički izvori navodili da se radi o projektu koji bi se mogao realizirati kroz nekoliko godina, Plenković je skloniji mišljenju da će se to desiti unutar slijedećeg desetljeća.

-Mi smo proteklih godina jako puno uložili u ceste, autoceste, morske i zračne luke, pa je sada  željeznica ona grana kojoj se trebamo posvetiti. Naš je plan da u slijedećih 10 godina u modernizaciju željezničke infrastrukture investiramo oko 3 milijarde eura, što bi onda sigurno uključilo i ovaj pravac koji vas najviše zanima od Čakovca do Zagreba. Ja sada ne mogu točno reći kada će to biti, jer se radi o zahtjevnim projektima, ali očekujem da ćemo to realizirati za narednih 10 godina. U europskim fondovima za tu je namjenu osiguran značajan novac i vjerujem da ćemo ga dobro iskoristiti za tu namjenu, oprezniji od drugih je Plenković.

Plenković je i u ovoj prilici naglasio da je reforma financiranja jedinicama lokalne samouprave, u mandatu ove Vlade, donijela više sredstava.

-Zahvaljujući toj reformi cijela Međimurska županija je na dobitku oko 43 posto godišnje, odnosno županija, gradovi i općine raspolažu s ukupno 85 milijuna kuna više. U našem mandatu za ovo je područje ugovoreno 1,3 milijarde kuna europskog novca, a za više od 27 tisuća međimurskih radnika dosada smo, kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, isplatili 220 milijuna kuna, pohvalio se Plenković.

Riječi hvale predsjednik Vlade imao je i za Međimursko veleučilište koje danas broji oko 650 studenata, a u proteklih 14 godina u njega je uloženo oko 100 milijuna kuna.

Ovdje imamo tri kvalitetna programa: Računarstvo, Menadžment turizma i sporta te Održivi razvoj. Sve su to izrazito zanimljive i dobre teme te mi je drago da su na ovim prostorima, gdje je nekada bila vojarna, napravljene investicije i u Veleučilište i u znanstveno-istraživačke centre i u Poduzetnički inkubator, rekao je Plenković.

Najnovije vijesti

Pročitajte više