Ana Lisjak (70) iz Novakovca, predsjednica KUD-a Novakovec te, zajedno sa suprugom Ivanom Lisjakom, pjevačica međimurskih popevki, izrađivačica rukotvorina od pletiva, također je i vrsna kuharica starinskih međimurskih specijaliteta, među kojima se posebno ističe njezina štruca od maka.
Ana i Ivan stanuju u Austriji, ali ljubav prema domovini potiče ih na stalne posjete Međimurju, gdje se sastaju s mnogobrojnim članovima obitelji i prijateljima. Za svoj 70. rođendan Ana je svojim čestitarima napravila originalni kolač od dizanog tijesta s makom, tzv. štrucu od maka. Uvijek velika srca i svima spremna pomoći, potrudila se i ispekla jednu i nama, te nam otkrila recept.

Sastojci za tijesto: 500 grama brašna, 30 grama svježeg kvasca, 1 jaje, 100 grama otopljenog maslaca, 80 grama šećera, 200 ml mlakog mlijeka, ribana korica limuna i prstohvat soli.
Sastojci za nadjev: 300 grama mljevenog maka ili oraha, 250 grama šećera, 200 ml vrućeg mlijeka, 1 paketić vanili šećera, snijeg od 2 bjelanjka.

– Tijesto se zamijesi i ostavi dizati pokriveno, na toplom mjestu, dok se ne podupla. Zatim se razdijeli na dva dijela i razvalja. Na svaku polovicu stavi se pola nadjeva i zarola u štrucu te stavi u protvan i ostavi da se još diže, također dok se ne podupla – objašnjava Ana.
– Prije pečenja štruce se premažu razmućenim 1 žutanjkom. Peče se oko pola sata na 150 stupnjeva, ali vrijeme pečenja ovisi o vrsti i jačini pećnice. Kad se gore štruce zarumene, pikne se štapićem za ražnjić da se provjeri je li dosta pečeno. Ako se lijepi, treba peći još, a štruce po potrebi treba prekriti aluminijskom folijom – dodala je.
Na kraju, kad je pečeno, kaže Ana, treba premazati štruce smjesom od 2 žlice vode i 1 žlicom šećera, za sjaj.
Hvala dragoj Ani od srca i – dobar tek!


