ROĐENDANI USRED KORONE

Donjovidovčankama Đurđici i Sanji i ove godine promaklo veliko slavlje

Lani su Đurđica Cenko i Sanja Jakupak, Donjovidovčanke, prijateljice i susjede, na današnji dan obilježile pola stoljeća života. Samo obilježile jer je Covid-19 desetkovao dugo pripremanu „feštu“ za pola stoljeća života. Tada su se tješile kako će to napraviti 28. ožujka 2021. godine. Ponovno od želja veliko ništa, jer je sve isto kao i prije.

– Bit ćemo strpljive pa jemput bumo i tu feštu dočekale – kažu.

Njihov dolazak na svijet ima sijaset zanimljivosti. Đurđica Cenko(r. Lovrek) nam je ispričala:

– Na današnji dan prije 51 godinu ‘gospon’ Ljudvek Valpatić, vozač Crvenog križa iz kotoripske Zdravstvene stanice, došao je po moju mamu Mariju kako bi je odvezao roditi u čakovečku bolnicu. Usput se zaustavio preko puta kod susjede Marije, Sanjine mame: ‘Marica, hodi i ti kaj nabom moral još jenput iti’ rekao joj je jer je i njezin porod bio blizu – kaže Đurđica i dodaje kako je gospođa Jakupak rekla da ne ide nikuda i to ne u trenutku kada ona kuha kokoš, a bila je Velika subota. Danas odbijanje tumači:

– Nisam htjela ići makar je i mene već ‘nekaj frkalo’, ali nije mi bio termin. U međuvremenu je došla babica, pogledala me i rekla „’Kaj ti delaš doma hajda rodit!’ Dok se Ljudvek vraćao zaustavili smo ga i ja sam mu rekla neka sada vozi i mene – prisjeća se Marija Jakupak:

– I tak smo mi dve skupa, jedna kre druge, ležale u rađaoni i ‘naljukovale’ se jedna k drugi i ‘jofkale’. Đurđica je rođena u 14,30, a Sanja u 19,30 i danas s ponosom ističe kako je od „pajdašice stariša pet vur“.

Ispričale su kako su im rekli kako ih je kući u „fićeku“dovezao mjesni učitelj Boris Kanižaj. Bilo hladno i snijeg tako kako je bilo i prije godinu dana, samo nije bilo korone.

– Danas je vrijeme sasvim drugačije, no Covida19 je nažalost još uvijek tu kraj nas – rekla je Đuđica i dodala:Nadam se da bude i to prešlo i da budemo ostali zdravi da zajednički proslavimo s rodbinom i prijateljima ova ljeta i to onako kako je već davno bilo isplanirano.

Kako se strogo pridržavaju epidemimioloških distanci, Đurđica i Sanja nisu mogle zajednički napraviti nijednu fotografiju, a isto tako niti s gospođom Marijom Jakupak, pa su nam potkrijepile arhivske uz poruku:

– Ovo su nam najgori rođendani, a već je lanjski morao je biti nešto posebno. Ali, bit će, jer za slavlje takvih ljeta, nikad nije kasno!- optimistički će za kraj.

Dodat ćemo kako je Sanja kći pokojnog Blaža, legende međimurskog ugostiteljstva i sporta te da je ona u ugostiteljstvu krenula tatinim stopama. Blaž je preminuo prije 4 godine. Nisu ga zaboravili u Međimurskoj županiji, pa mu je župan postuhumno dodijerlio Povelju Zrinski 2018. godine, koju je preuzela supruga Marija.

Najnovije vijesti

Pročitajte više