Konačno počela izgradnja vidikovca na Mađerkinom bregu!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Konačno je počela izgradnja vidikovca na Mađerkinom bregu iznad Štrigove. Danas ujutro radnici varaždinskog Hidroinga počeli su mjeriti parcelu, kolčiti i postavljati ogradu, a iskop temelja počinje u ponedjeljak. Temelj je zapravo najvažniji dio posla, u koji će se uliti više stotina betona koji će nositi konstrukciju vidikovca.

-Vidikovac se gradi na općinskom zemljištu veličine oko 1700 metara četvornih. Cijena gradnje, prema ugovoru, stajat će oko 6 milijuna kuna, i to bez posebne opreme. Radovi bi trebali završiti do kraja travnja iduće godine, ali prema novom planu gradnje, izvođači su obećali da će to biti najkasnije do kraja ove kalendarske godine – rekao je za medjimurski.hr na Općine Štrigova, Stanislav Rebernik.

-Vidikovac Vinarium u slovenskoj Lendavi, s kojeg se vide četiri države, dobit će konkurenciju. Ovaj naš Vidikovac bit će, tvrdi župan Matija Posavec, još atraktivniji jer će s njega za lijepa vremena pucati pogled na čak pet država – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, pa čak i Slovačku.

Vidikovac na Mađerkinom bregu u ovome trenutku strateški je projekt u turizmu Međimurske županije. Općina Štrigova pobrinut će se za komunalnu infrastrukturu i izmjenu prostornog plana kako bi se do tog brega dovukli komunalni priključci, Međimurska županija će preko Turističke zajednice pripremiti sve papire za prijavu na natječaj Ministarstva turizma, a vlasnici, poznati vinari, ustupit će prostor i sudjelovati u izgradnji. Vinar Rajko Cmrečnjak kaže nam da će budući vidikovac biti kruna vinske ceste.

-Već sad kad smo zemljište samo malo očistili dolaze turisti zbog prekrasnog pogleda. Nama je Mađerkin breg zanimljiv i zbog vrhunskog zemljišta i lokacije za uzgoj vinove loze, koja je među najboljima u Hrvatskoj – kaže Cmrečnjak.

Županija u cijelosti sufinancira idejno rješenje koje je izradila tvrtka uglednog čakovečkog arhitekta Bojana Perhoča.

Međimurski vidikovac imat će ugostiteljske sadržaje, suvenirnicu i ponudu vina, najavljuje župan Posavec, koji očekuje da će se broj turista udvostručiti. Sad samo treba projektirati i sagraditi nešto što će nadmašiti vidikovac u Lendavi i na Mađerkin breg privući domaće i strane goste.

Dizajniran je vidikovac od lameliranog drva zvjezdastog tlocrta i s graditeljima orgulja  razvijen je model ‘goričkih svirala’ kojima će u vidikovac biti uključen značajan tradicijski element Međimurja – melodija međimurske popevke! Arhitekti kažu kako je zvjezdasti tlocrt vidikovca inspiriran poznatom međimurskom popevkom Vuprem oči. Gorička svirala omogućuju dva načina stvaranja zvuka – pomoću hvatača vjetra na vrhu vidikovca i pomoću muzičkog mehanizma na zračne mjehove. Hvatačem vjetra usmjerava se zračno strujanje u sistem muzički dimenzioniranih cijevi koje stvaraju ‘zračne melodije’, a muzički mehanizam na zračne mjehove aktivira se ubacivanjem novca nakon čega se može izabrati jedna od ponuđenih karakterističnih međimurskih popevki.

Osnovna konstrukcija vidikovca je od lameliranog drveta s metalnim stubištem i metalnom platformom, kao ukrutom. Visinu platforme za posjetitelje je 21 metar, a ukupna visina vidikovca je 28 metara. Uz vidikovac će se nalaziti mali polifunkcionalni paviljon.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još