LOKALNI PROIZVOĐAČI: ULJARA BISTER

FOTO Frizerka i konobar iz Domašinca već 15 godina proizvode kvalitetna bučina ulja!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Bračni par Jasmina i Ivica Bister vlasnici su tvrtke Bister d.o.o., jednog od najvećih proizvođača bučinih ulja u Međimurju, koji svoje proizvode prodaju u trgovačkim lancima Kauflanda, (Inter)Spara i specijaliziranim trgovinama zdrave hrane diljem Hrvatske i Austrije, a unutar Međimurja, vjerojatno jedini, imaju i svoje automate-uljare. Osim uljare, imaju i frizerski salon, djecu, sportske aktivnosti i pravednu raspodjelu kućanskih poslova.

U obitelji Bister, koju čine Jasmina (42), rodom iz Pribislavca, Ivica (43) iz Domašinca te dvoje djece, Ivan (14) i Emily (16), uvijek je bilo vrlo dinamično, a počinjemo s njihovom zanimljivom pričom o uspješnom biznisu.

Jasmina i Ivica Bister

– Ja sam frizerka, on je konobar. S vlastitim biznisom započeli smo 2001. godine, kad sam otvorila frizerski salon u Domašincu. Godine 2007. otvorila sam frizerski salon u Štefancu, koji imam još i danas, dok sam onaj u Domašincu zatvorila. Iste godine započeli smo i proizvodnjom bučinog ulja, što smo prepoznali kao nešto čega nedostaje u Međimurju. Testirali smo tržište, prvo hrvatsko, od Istre do Dubrovnika, sudjelovali na sajmovima diljem Europe – ispričala nam je Jasmina.

U početku su se bavili uzgojem tikvi i nosili koštice na prešanje u Varaždin (tada baš nije bilo usluga prešanja u Međimurju), sve dok nisu odlučili napraviti svoju uljaru 2010. i opremiti je prešom i svim potrebnim za konvencionalan način rada, odnosno toplo prešanje. Ivica je još neko vrijeme radio kao konobar, no zatim se potpuno posvetio uljari.

– Danas više ne sadimo tikve, jer nam se posao proširio, već imamo kooperante iz cijelog Međimurja, s kojima imamo dugoročne ugovore. Naime, želite li proizvodnju „od polja do stola“ onda proizvodite na malo – kaže Jasmina.

Kako izgleda proces izrade bučinog ulja?

Koštice se prvo melju, zatim se peku na određenoj temperaturi koja se detaljno kontrolira, pa se prešaju i cijedi se ulje. Nakon toga ulje se taloži 7-15 dana, te se talog baca (to znači da su ulja nerafinirana), a ulja su spremna za pakiranje u boce. Krute čestice koje se pri ovom zadnjem koraku slegnu, a koje se nazivaju prge ili pogače, se melju i prodaju za izradu bezglutenskog brašna, ribiče ili ishranu stoke.

Kako su naučili sve o tom biznisu?

Počeli su s jednom prešom manjeg kapaciteta, hodali po sajmovima, informirali se… Kad je poslovanje zaživjelo, kupili su prešu većeg kapaciteta i sve strojeve za proizvodnju ulja.

– Isprobavali smo prešanje i eksperimentirali, sami smo sve morali naučiti, jer nema škole za uljara – objašnjava Jasmina.

Uljomat uljare Bister

Prodaju ulja i nude usluge prešanja koštica, i to ne samo bučinih

Danas, tijekom cijele godine, proizvode pet vrsta ulja: najprodavanije im je Djevičansko kraljevsko 100 % bučino ulje, a imaju i Međimursko crno ulje (omjer: 60 bučino : 40 suncokretovo ulje), Salatno ulje (80 suncokretovo : 20 bučino), Ekstra djevičansko 100 % bučino ulje (od pomno probranih, ručno čišćenih koštica) i Hladno prešano kraljevsko 100 % bučino ulje. Imaju i poklon pakete, a prvi su osmislili i keramičke tikvice punjene uljem, koje ostaju kupcima za dalje kao spremnik za ulje.

– To je naš izum. Te bočice u obliku tikvica dizajnirala je Jasmina 2010. godine, a proizvodi ih za nas jedna međimurska tvrtka – objasnio je Ivica.

Nude i usluge toplog prešanja (bučine koštice) i hladnog prešanja, i to ne samo bučinih koštica, koje se kao hladno prešane manje traže od ulja dobivenih toplim prešanjem, jer ima intenzivniji i delikatesniji okus, već i oraha, lješnjaka, konoplje

Automatski aparati za kupnju ulja – uljomati

Sva njihova ulja nalaze se i na uljomatima, koji se nalaze ispred BAT-ovih trgovina u Čakovcu i Murskom Središću, pekare Cro-pek u Čakovcu te kod pizzerije Rosa u Prelogu. Uljomati rade 0-24 sata. Djeluju kao automat za pića.

– Ubacite novac, odaberete proizvod, otvorite vrata i uzmete bocu – objašnjava Ivica.

– Međimurje specifično po lancima trgovina Metss (Krk), koji ima ulje Čakovečkih mlinova, pa smo se odlučili za uljomate kako bismo se približili domaćem tržištu, odnosno stanovnicima Međimurja – dodala je Jasmina.

Certifikat koji garantira i zaštitare za hranu

U Međimurju doduše ima dosta proizvođača kvalitetnih bučinih ulja, no rijetko tko ulazi u trgovačke lance jer mora zadovoljiti norme. Bisteri su u tome uspjeli. Njihovi proizvodi posjeduju certifikat IFS, internacionalnu oznaku sigurnosti i kvalitete. To znači da, među ostalim, imaju i osobu obučenu za zaštitu hrane (kamere, zaključavanje, briga da u koštice ne upadne ni vlas s glave) i sl.

Uljara, frizerski i kućanski poslovi, te sportski freakovi

Jasmina dakle radi u frizerskom salonu, ali i sa suprugom u uljari, gdje mu pomaže kao voditeljica uljare i radi, kaže, sve što treba, od sustava kvalitete do distribucije i punjenja, iako sam proces prešanja i proizvodnje više radi Ivica zbog fizičke zahtjevnosti poslova. Imaju i dvoje djece, te se moraju dobro organizirati kako bi sve stigli. Posebno ako u životu žele prakticirati i sport, koji im je također neizostavan dio života.

Planinarimo, hodamo, skijamo, idemo na kružne treninge te trčimo i sudjelujemo na utrkama do 5 km, kao što su Utrka Murščak, Utrka građana i Dječja utrka. Ivica je aktivan i u Školi nogometa Dinamo-Zelenko. Volimo i nogomet, a i sin i kći su nam aktivni u nogometu – otkriva Jasmina.

Uz poslove u uljari i frizerski salon, djecu i hobije, pitali smo ih kako pronalaze vremena za sve to. Ivica je kratko komentirao da se on prilagođava, a Jasmina je zaključila:

– Ivica i je dijelimo poslove u uljari, kao i kućanske poslove, u kojima, dok su dobre volje, sudjeluju i naša djeca. Zapravo, najviše se ponosim svojom djecom. Jer, ovo sve je biznis, kojeg u jednom trenutku radiš više, u drugom manje, a obitelj i djeca su najvažniji.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još