Sekeli gulaš kakvog rado jedu djeca Osnovne škole u Hlapičini

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Respektabilan broj naših čitatelja nazvao me i pitao, a činjeno je to i putem e-pošte, je li točno tako kao što sam napisao u nedavnom članku o školskoj kuhinji u Područnoj školi u Hlapičini, da djeca konzumiraju tako lijep broj ‘starinskih’ jela. Kada sam potvrdio kako sam se u to i sam uvjerio, uslijedila su pitanja, a zašto nisam objavio recept za neko od tih jela, od kojih je najviše upita bilo za recept za sekeli gulaš.


Jesam, zapisao sam recept kakvog mi je predstavila školska kuharica Klaudija Jepure, ali ga nisam poslao redakciji u objavu nekako smatrajući kako bi članak bio preopširan. Sada kada su to naši poštovani čitatelji, iz bilo kojeg razloga, poželjeli evo recepta za sekeli gulaš pa ako niste do sada, pripremite za koji dan ili tjedan točno ovakav recept jer je prilagođen i stvoren za djecu, a mogu ga konzumirati i starije osobe.   

RECEPT:

U loncu na vrelom ulju dinstati dosta, na kockice ili kolutiće, izrezanog luka koji jelu daje okus i puninu, te kada je luk u fazi mekanosti dodati malo mljevene crvene paprike i podlijevati vodom. Kada luk postane ‘brašnasti’ na smjesu staviti ili dodati na kockice narezano svinjsko meso, dodati vode i sve skupa nastaviti dinstati oko pola sata.

Pod mlazom vode isprati kiselo zelje (ispire se kako djeci ne bi bilo prekiselo) te ga dodati u lonac sa svim ranijim sastojcima i sve skupa oko uru i pol zakuhavati. Pred sam kraj kuhanja dodati sol, Vegetu, papar u zrnu, lovorov list i češnjak.

U posebnoj posudi ili zdjelici razmutiti kiselo vrhnje s OŠTRIM BRAŠNOM i uliti u svu smjesu te ostaviti pet (5) minuta da provrije, i sekeli gulaš je gotov.

– Zagrabiti žlicom sekeli gulaš, prokušati ga u svojim ustima, ako nešto glede ukusa želite dodati, to se mora pažljivo učiniti i poslužiti dječici koja će uživati u konzumiranju – kaže Klaudija Jepure (samo za fotografiranje s glave je skinula higijensku kapu i s lica zaštitnu masku), vrsna kuharica kakvom je smatraju učenici i učiteljice u Područnoj školi Hlapičina. Količinu sastojaka nismo pisali jer je hrana u školskoj kuhinji u Hlapičini pripremljena za dvadesetak osoba, a tako brojne djece realno nema niti u jednoj obitelji naših čitatelja.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još