Sjećanje na Dr. Ivana Sklepića

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Mnogi su građani Murskog Središća ostavili trag u povijesti grada, a neki su svojim djelovanjem utjecali i na puno širi prostor. Peklenica, mjesto u sastavu Grada Mursko Središće i danas se diči relativno velikim brojem istaknutih pojedinaca i visokoobrazovanih osoba, a važne je pojedince mjesto davalo i u prošlosti. Jedan od njih je i nažalost preminuli primarijus mr.sc.dr. Ivan Sklepić, spec. oftalmologije koji je kroz svoj dugi radni vijek dao veliki doprinos u liječenju i brizi za slijepe i kratkovidne osobe u Međimurju.

Rođen je 1932. godine u Peklenici, a medicinu je završio u Sarajevu 1960 godine. Dobitnik je bezbrojnih nagrada i priznanja, otvorio je Očni odjel u tadašnjem Medicinskom centru Čakovec i u Međimurju zapravo dugi niz godina bio svojevrsni sinonim za oftalmologiju. Bio je predsjednik Općine Čakovec, počasni član Udruge slijepih osoba, prvi predsjednik Rotary kluba Čakovec, a predsjedao je i pjevačkim zborom „Josip Štolcer Slavenski“. I ovo je tek dio njegove blistave karijere.

Ostavštinu ovog rođenog Pekleničara njegove su kćeri, Ingrid i Nives, odlučile ostaviti Gradu Mursko Središće.
U tu ih je svrhu posjetio gradonačelnik Dražen Srpak, koji im je ukratko i prezentirao plan korištenja njegove ostavštine. Njegov će životopis biti predstavljen javnosti u sklopu predstavljanja zaslužnih građanina s područja Murskog Središća, dobit će svoj dio u biografskom leksikonu Murskog Središća i bit će tema izložbe u Centru za kulturu „Rudar“. Konačno, Ivan Sklepić dobit će i svoju Spomen sobu, koja će osim o njegovu životu pričati priču i o razvoju zdravstva na području Murskog Središća. Razvoj zdravstva posljedično je vezan uz ekonomski i gospodarski rast sjeverozapadnog Međimurja i bit će prezentiran u sklopu kompleksa Spomen doma rudarstva.

Konačno, i sam je Ivan Sklepić karijeru započeo u Zdravstvenoj stanici Mursko Središće kao stipendist Međimurskih ugljenokopa 1961. godine. Time će dio njegove ostavštine pronaći svoje mjesto i u samom Spomen domu rudarstva. Grad Mursko Središće je uz separator koji će interpretirati rudarstvo otkupio i objekt u blizini. Ti će se prostori iskoristiti za postav u nastajanju, a moguće i biti dio Muzeja Grada Mursko Središće koji bi uključivao Spomen park naftaštva, Spomen dom rudarstva, Etno kuću „Rudarova hiža“, majure u Štrukovcu i Hlapičini i spomenuti objekt koji bi prezentirao čitavu povijest Murskog Središća i naselja u sastavu Grada.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Nedjelju su mnogi iskoristili za kratku šetnju, rekreaciju ili...

Bistro Funk treći put proglašen najboljom kućicom Burger Weekenda

Treću godinu zaredom najboljim burgerom čakovečkog Burger Weekenda može...

Željeli smo publici pokazati sav naš potencijal

U organizaciji Limene glazbe općine Podturen jučer 4. svibnja 2024. godine u...