Restoran Bajzovi dvori smješten u najmanjoj općini u Međimurju i Hrvatskoj, Dekanovcu, čija veličina se praktički krije od pogleda s ceste, za one koji ovdje dolaze prvi put predstavlja potpuno oduševljenje, a oni koji su jednom ovdje došli, žele doći opet. Kako je nastao ovaj restoran čija glavna obilježja su prekrasan prostor i fina hrana te tko je zaslužan za ovaj ponos Međimurja otkrijte u našoj foto-reportaži!
Restoran Bajzovi dvori u Dekanovcu u vlasništvu je bračnog para Perice (35) i Magdalene (32) Remenar iz Domašinca, roditeljima 5-godišnjeg Patrika. Ovaj savjetnik za osobne financije i odgajateljica u dječjem vrtiću su prije šest godina u Dekanovcu dobili u nasljedstvo zemljište te su odlučili otvoriti kafić Bajzovi dvori. Dvije godine kasnije, shvatili su, kažu, da bi mogli spojiti ugodno s korisnim te proširiti prostor iza kafića i otvoriti i restoran.

‘Gdje se pije, tu se i jede’ bila je misao vodilja
– Razmišljali smo ‘Gdje se pije, tu se i jede’. Zapravo, sve je osmislio moj suprug Perica, biznismen u duši i čovjek s nepresušnim izvorom energije i ideja, a ja ga slijedim i pomažem mu u ostvarivanju njegovih planova. Sve što smo otvorili, nismo se nadali takvom uspjehu – priča nam vlasnica Magdalena Remenar.
Odakle naziv Bajzovi dvori?
– Ime je u čast mom tetku kojeg zovu Bajzar jer mu je otac nekad svirao bajz – limeni instrument tubu, a i selo Dekanovec je poznato po limenoj glazbi, imamo puhački orkestar Limena glazba Dekanovec i bend limene glazbe Skandal bend – objasnio je Perica Remenar.
Prekrasan ambijent u kojem se osjećate i više nego ugodno
Kad bi se ovaj restoran trebao opisati u tri stavke, to bi bile: prekrasan ambijent, fina hrana i domaći proizvodi.
Za ljepotu prostora zaslužni su arhitekti i dizajneri interijera Maja Huzjan iz Murskog Središća i Marko Miličević iz Čakovca, te Peričin tetak i majstor 10 zanata Antun Lisjak iz Domašinca, koji je zaslužan za stolove, krovove, stropove i terasu. Sve je doduše napravljeno prema viziji i idejama Perice Remenara.
Iako su se vlasnici vodili željom da se posjetitelji restorana ovdje osjećaju ugodno, baš kao doma, mnogi od njih reći će da im je tu ljepše nego doma jer nemaju svi tako lijepo uređene domove, sa stolovima ručne izrade, lijepim stolcima iz Italije, ukrasnim kamenom, mnoštvom zelenila, slika i dekoracija koji ovaj prostor čine vrlo ugodnim mjestom za boravak.

Prefina hrana i domaći proizvodi
Napokon, restoran Bajzovi dvori u Dekanovcu ima i ono što je zapravo najvažnije u cijeloj priči – ukusnu hranu koju nepci ne zaboravljaju, i to pristupačnih cijena, o čemu smo porazgovarali s voditeljicom restorana Bajzovi dvori u Dekanovcu i Murskom Središću te šeficom kuhinje Suzanom Glavinom (38) iz Čehovca, po struci kuharici, koja brine o organizaciji osoblja, konobara, kuhara, dostavama, menijima i brine da gosti budu zadovoljni.
– Ako vam se nešto ne dopada na tanjuru i nije vam ukusno, ne bude niti gostu. Hrana mora biti kvalitetno ispečena, začinjena i dekorirana. Pazimo na svaki detalj. Vodimo se onom: ‘Gost prvo jede očima, a onda ustima’. Imamo pravila kojih se uvijek držimo – objašnjava Suzana Glavina, koja voli ovaj posao i radi ga s ljubavlju i voljom već tri godine.
– Naš restoran najpoznatiji je po leskovačkom roštilju na drveni ugljen, pizzama iz krušne peći, jelima sa žara petkom, lignjama… Hranu nabavljamo od dobavljača iz područja sjeverozapadne Hrvatske. Sve radimo sami. Naši majstori za roštilj sami melju meso i izrađuju čevape, pljeskavice… – dodaje.
U sezoni, točnije od Uskrsa do svih Svetih, petkom u ponudi imaju i janjetinu, a to je i dan kada redovito imaju živu glazbu u kafiću, od tamburaša do rock bendova.

Zavirite li u njihov meni, oduševit ćete se izborom, jer tu su razne vrste roštilja, plate, steakovi, čevapi, pljeskavice, juhe, riblja jela, jela od piletine (primjerice, pileći file u umaku od brusnice), plate, peciva iz krušne peći te 26 vrsti pizza, od čega nam je za oko posebno zapela pizza Hanela, s rajčicama, mozzarelom, pilećim fileom, svježom paprikom… Imaju i šest vrsta vegetarijanskih jela, odnosno svatko će ovdje pronaći željeni meni za sebe.
Božanstveni deserti – sladoled od buče i palačinske s amarena umakom!
Ljubitelji slatkoga ovdje će doći makar samo na desert, jer tu možete naručiti božanstvene oblizeke kao što su sladoled od buče s bučinim uljem, palačinke s amarena umakom i šlagom, palačinke sa sladoledom i šumskim voćem, kukuruznu zlevanku s vrhnjem i orasima i dr. Njami…
– Vikendom znamo imati i posebne ponude, pa radimo i štrukle od sira i jabuka, međimursku gibanicu, pana cotu i dr. Za domjenke i posebne prigode možemo pripremiti i posebne vegetarijanske ili veganske menije, kao i menije prilagođene dijabetičarima – ističe Suzana.
Restoran Bajzovi dvori u Dekanovcu ima i dostavu (od ponedjeljka do petka od 10 do 22 sata te vikendom od 10 do 23 sati), usluge cateringa, a voze i gablece za tvrtke i privatne korisnike. Pokrivaju skoro cijelo Međimurje, odnosno područje od Donje Dubrave do Štrigove. Provjerite meni i cijene.

Nasmiješeni konobari
– Ovdje se svi super slažemo, a to osjećaju i posjetitelji. Ponosna sam što imam takav tim, poslušan i radišan, što mi je kao šefici i voditeljici jako važno, kao i to da se mogu osloniti na ljude dok sam na terenu – priča nam Suzana, dodavši:
– Korona je pogodila i nas. Neko vrijeme smo imali samo dostave i to nas je spašavalo. No, nakon korone sve se vraća u normalu i nadamo se da ćemo dalje uspješno poslovati.
U to nema dvojbe, jer, naime, danas obitelj Remenar uz kafić i restoran Bajzovi dvori u Dekanovcu ima i (podružnicu) restoran Bajzovi dvori MS u Murskom Središću, kojeg su otvorili prije tri godine te kafić Tree Hill u Prelogu, otvoren prije dvije godine. Sveukupno imaju 50 zaposlenika te, prema potrebi, vanjsku pomoć. A šire se i dalje. Za tjedan i pol otvaraju dječju igraonicu Bidrica u Dekanovcu, a trenutno renoviraju i prostor nekadašnjeg kafića Zlatica u Belici, kojeg planiraju otvoriti na Uskrs ove godine.
Pogledajte fotogaleriju i… uživajte u Bajzovim dvorima u Dekanovcu!