Prolazeći Vratišincem teško je neopaziti stado od dvadesetak škotskih goveda koje slobodno šeće prostranim travnjakom male farme. Uzgoj ove karakteristične pasmine u Hrvatskoj do nedugo je bio gotovo nepoznat, no posljednjih je godina sve više onih koji se zbog lakoće njihova uzgoja odlučuju upravo za njih.
Za uzgoj ove pasmine nisu potrebne štale i posebni uvjeti upravo zbog njihove guste i duge dlake koja ih čuva od niskih temperatura i održava suhima čak i za kišnih razdoblja. Adaptiranost na različite vremenske uvjete učinile su ovu pasminu izdržljivom i otpornom na bolesti. Odraslo govedo dostiže težinu od 450 do 600 kilograma, a uzgaja se prvenstveno zbog mesa više kvalitete. Ono što podiže cijenu ovog mesa upravo je to što je ono proizvedeno potpuno ekološki.

Govedo je poznato po svom plahom i znatiželjnom karakteru, gotovo nespojivim s njihovom zastrašujućom vanjštinom, navodi agroklub.com. Da njihova radoznalost nije mit svjedoči i to da su njihove njuške gotovo dotaknule objektiv naše kamere.