Stjepan Rusak iz Kotoribe: Najugodnije se osjećam u ledenoj rijeci

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Od početka prošle godine, 29-godišnji Stjepan Rusak iz Kotoribe, izlaže svoje tijelo niskim temperaturama vode i zraka. Kada to kažemo, mislimo na podatak kako Stjepan najintenzivnije zimski period koristi za kupanje i  „luftanje“  svoga tijela. Obožavatelj je prevrtljivih temperatura hladnih voda.

Stjepan polazi od činjenice da hladna voda povoljnije utječe na zdravlje, raspoloženje i psiho-fizičku kondiciju.

-Shodno tome, posljednjih mjeseci i specifičnoj situaciji u kojoj se svi odreda nalazimo, kupao sam se kod izvora rijeke Kamačnik (Gorski kotar), rijeci Gackoj te kod izvora rijeke Une (istočna Lika) -rekao nam je i pojasnio specifičnosti nekih rijeka.

-Specifičnost izvora Kamačnika i Une je ta da tamo temperatura vode iznosi 8 stupnjeva Celzijevih, na izvoru Une sam izdržao 7 minuta i 50 sekundi. Rezultat je cjelodnevno osvježenje i tako je nakon svakog kupanja.

U siječnju ove godine kada se opet našao na svojoj Dravi u četvrtak 28. siječnja. Toga je dana temperatura zraka bila 2 stupnja iznad 0, a Drava je bila, prema podacima Hidrološke postaje Zavrč u Sloveniji, stupanj toplija. Kupao se je i 13. veljače.

-Temperatura zraka je bila  9 stupnjeva ispod 0, nisam se interesirao za temperaturu vode, ali sam u njoj izdržao 3 minute – kaže Stjepan, pa iznosi još neke zanimljivosti:

-Bila je 27.veljače blizu ušća Vuke u Dunav u gradu Vukovaru. Dunav je nepristupačniji od Drave, ipak je vodom druga najbogatija rijeka u Europi, poslije Volge te mu je prosječna širina oko 800 metara u hrvatskom Podunavlju. Kad sam se kupao temperatura rijeke iznosila je 6 Celzija, dok je u gradu bilo proljetnih 10 – ističe.

Bio je u Dravi 7. ožujka pri temeraturi zraka od 5 stupnjeva ispod 0 pa 13. ožujka kada je zrak imao temperaturu 3, a voda 6 stupnjeva.

-Zadnje kupanje imao sam prošle subote u Dravi kod Svete Marije – ističe Stjepan i dodaje:

-Temperatura vode je bila 6 „celzijevaca“. Bilo je to  posljednje zimsko kupanje jer uskoro i službeno nastupa proljeće.

Rekao je da proljetnja, ljetna i jesenska kupanja u rijekama smatra normalnim.

Inače, Stjepan je poznat široj publici, ali po nečemu potpuno suprotnom od kupanja u ledenim vodama. Naime, nerijetko se pojavljuje na TV ekranima u različitim kvizovima. Svojevremeno su ga na cesti  počeli prepoznavati kada su ga vidjeli u HTV-om kvizu „Potjera“ kojeg je još vodio Tarik Filipović.

Rođen je u siječnju 1992. godine u Čakovcu, Osnovnu školu polazio je u Kotoribi, a srednju Ekonomsku i trgovačku školu u Čakovcu – smjer upravni referent. Potom je  upisao je preddiplomski studij filozofije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uspješno ga je završio.

-Studij filozofije i povijesti odabrao sam jer sam oduvijek gajio interes prema humanističkim područjima, dijelom vjerojatno i zato što mi je i majka politologinja.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još