Dosad je pod zaštitu stavljeno pola milijuna litara mladoga vina ovogodišnje berbe, što je čak 70 posto više u odnosu na prošlu godinu, kažu u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.
Fermentacija graševine na samom je kraju. Završna kontrola u čaši obećava najbolje.
– One graševine koje su namijenjene za tržište kao mlada vina, kao lagane, svježije, one kreću jer evo neki su svoja pustili i vina su izvrsna, rekao je Josip Mesić s Veleučilišta u Požegi.
– U 2021. s današnjim danom stavljeno je u promet gotovo pola milijuna litara. Ako to usporedimo s 2020. godinom, to je pomak od 70 posto, ističe Darko Cenbauer, ravnatelj Centra za kontrolu i nadzor HAPIH-a.
Raste i izvoz, i to specijalnih kategorija vina. Postižu dobru cijenu i posebno su tražena.
– Nama je broj jedan Venje, iza toga graševina, a onda i rajnski, sivi pinot, sauvignon, nabraja Ivan Enjingi, Hrnjevac.
To je, uz pozitivne trendove prodaje koje vinari bilježe uz nadolazeće blagdane, vjetar u leđa domaćoj proizvodnji vinskih kapljica kojoj je s dva paketa COVID mjera pomogla i država.
Više na temu pročitajte ovdje.