Martin Jakopić iz Orehovčaka (Železna Gora) ušao je u deveto desetljeće života, ali se ne predaje. Stalno je aktivan, stalno nešto radi. Takav je od malena. Nekad je bio obrtnik, proizvodio je betonske stupove za vinograde i druge potrebe. Još je u dvorištu hala u kojoj je to radio. Istovremeno, Martin se bavio vinogradarstvom i vinarstvom. Jedan je od prvih koji je zasadio vinograde kvalitetnim sortama, među prvima je imao čuveno vino s geografskim porijeklom. Uz Franju Lebara, on je pravi doajen međimurskog vinarstva. Sad ga je u tome naslijedio sin Branimir, ali Martin je uvijek tu da pomogne savjetom ili sugestijom.
Inače, gospodin Martin (83) pravi je majstor i u pečenju domaće rakije. Zatekli smo ga na tom poslu, a cijela prostorija mirisala je po rakiji tropici.
-Pomirišite taj trop od žutog muškata, bit će to fina rakija za kućnu upotrebu i za prijatelje – kaže Martin Jakopić
A da prijatelji uvijek “namirišu” kad se nešto događa potvrdio je i dolazak Ivana Lepoglavca čija je tvrtka u Goričanu, uz ostalo, nekad proizvodila i prve bačve od plastične mase za ovdašnje vinare. Od onda su prijatelji, pa se Martin razveselio kušaču i dobrom poznavatelju žestokih pića kakav je Lepoglavec. Prvi gutljaj i osmijeh na licu rekli su sve!

