Ona nije samo Josipa Habula iz Male Subotice

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Josipa Habula, 17-godišnja učenica 4. razreda Srednje škole Čakovec (smjer: medicinski tehničar) članica je vokalne skupine i zbora Srednje škole Čakovec koja, zahvaljujući svom moćnom glasu i talentu za pjevanje, iza sebe ima već niz solo nastupa. Iako bi se, uz rad u bolnici jednog dana, voljela baviti i pjevanjem, o tome kaže: ‘Ne vidim kako bih se mogla probiti kao pjevačica. Ja sam samo Josipa Habula iz Male Subotice“.

„Samo“ Josipu Habulu iz Male Subotice zapazili smo kad je pjevala u sklopu Međunarodnog dana srednjoškolaca kojeg su zajedno obilježile Graditeljska škola Čakovec i Srednja škola Čakovec. Odlučili smo saznati više o ovoj djevojci moćnog glasa, a jedno od pitanja koje smo joj postavili bilo je i je li ikad razmišljala o prijavi na TV show „Supertalent“, o čemu je rekla:

– Razmišljala sam o tome kad mi je bilo 11 ili 12 godina, no smatram da mi je potrebno više iskustva. I danas razmišljam isto i to me sputava da se prijavim, iako mi svi kažu da bih se trebala prijaviti jer da odlično pjevam. Tu je i strah od kritika.

Vokalnu skupinu Srednje škole Čakovec inače čini 12 učenika pod vodstvom mentorice Tamare Korunek, a zajedno s bendom te škole ima ih 18. Nastupaju na školskim priredbama i svugdje gdje ih pozovu, a što je zbog korone u zadnje dvije godine nažalost svedeno na minimum.

Josipa s ekipom iz vokalne skupine i benda Srednje škole Čakovec

– Tamara Korunek mi je velika podrška, uvijek ide polako i s puno razumijevanja – priča Josipa.

Počela je pjevati sa 7 godina

Josipa se počela baviti pjevanjem od malena, točnije u 1. razredu osnovne škole učlanila se u crkveni zbor, gdje je imala veliku podršku i mentorstvo Nikoline Virgej Pintar. Josipa danas više ne pjeva u crkvenom zboru zbog puno školskih obveza, a i zato jer ga trenutno ne vodi Nikolina Virgej Pintar.

– Dok sam pjevala kao mala, trebali su me stišavati jer sam bila jako glasna. Pjevanje mi je inače išlo jednostavno prirodno – priča nam Josipa.

Da ima potencijal za pjevanje brzo je shvatio i njezin učitelj glazbenog, a na početku srednje škole, dobila je čast za solo nastup u školskoj priredbi dobrodošlice za prvašiće.

– Tada sam prvi put nastupila solo pred punom dvoranom srednje škole. Imala sam ogromnu tremu, ali danas, nakon toliko nastupa, to jednostavno rješavam s pola gasa – kaže Josipa.

Jednom je prilikom pjevala i u čakovečkom Paladinu, gdje su nastupao bend Ljubavnici. Nekako se tad našla na pozornici i pjevala pjesmu „Marino“ od Prljavog kazališta i svi su bili oduševljeni.

Brat i ona iznenađenje za roditelje

Moji roditelji, Ljiljana i Ivan, nikad nisu imali smisla za glazbu i pjevanje, pa su bili iznenađeni što smo i brat i ja zašli u glazbene vode. Moj brat Ivan je nekad osnovao bend – kaže Josipa.

Josipa s mamom Ljiljanom

Nikad nije promašila žilu

Josipa se, kaže, odlučila za srednju školu za medicinskog tehničara jer je to pohađao i njezin stariji brat Ivan (25) i činilo joj se kao najbolji izbor jer ju sve drugo nije posebno zanimalo. Može podnijeti krv, a vađenje krvi ide joj lakše od rješavanja zadataka iz matematike, kaže.

– U školi mi je jako zanimljivo, ali i naporno jer imamo nastavu i praksu tri dana u tjednu od 7 ujutro do 6 navečer, a dva dana od pola dva popodne do 6 navečer. Prve dvije godine su gimnazijski program, a iduće tri imamo stručne predmete i praksu. Tako ljeti nakon nastave imamo praksu u bolnici dva tjedna. Tu je puno posla, ali to je i idealna prilika da učimo uživo – opisuje Josipa.

Josipa bi sebe opisala kao iskrenu osobu koja je uvijek tu za prijatelje, s njom se može razgovarati o svemu, a odrasla je u glavi te razmišlja naprednije od svojih vršnjaka.

Jednog bi dana voljela raditi u bolnici, ali i pjevati

– Imam dečka već dvije godine i voljela bih biti s njim cijeli život. Dečko mi je najveća podrška u svemu, a posebno u pjevanju, a u tome ne bih uspjela i bez prijatelja, koji su me uvijek bodrili i poticali – kaže Josipa, koja u slobodno vrijeme gleda serije, a voli i zlaske u Podroom i Paladin.

Što kasnije?

Josipa svakako razmišlja o daljnjem školovanju, ili za višeg medicinskog tehničara ili magistru sestrinstva, a na pitanje što misli o karijeri pjevačice, odgovara:

– Iskreno, ne znam kako bih uspjela zbog škole i obveza, ali moram priznati da me jako privlači ta ideja, međutim, ne znam kako bih ja, samo Josipa Habula iz Male Subotice, mogla postati pjevačica.

Glas Josipe Habule već je u srcu mnogih, a vjerujemo da ona može postati i ostvariti sve što poželi, samo to još ne zna.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Bistro Funk treći put proglašen najboljom kućicom Burger Weekenda

Treću godinu zaredom najboljim burgerom čakovečkog Burger Weekenda može...

Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski osvojio još jedno zlato

Članovi Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski se s 17....

Slavili su svog zaštitnika Svetog Florijana

Sveti Florijan zaštitnik je vatrogasaca, a njegov se lik...

Dar “Prijatelja kluba” NK Graničaru Kotoriba

U petak je grupa navijača i simpatizera NK Graničar Kotoriba...