U srijedu, 7. svibnja 2025., u elegantnom ambijentu zagrebačkog MIVA bistro & wine bara, održana je vinska radionica koja će se još dugo prepričavati među ljubiteljima autentičnih vinskih doživljaja. Bio je to trenutak posvećen – Pušipelu, ponosu međimurskog kraja, dragulju sjevera Hrvatske i istinskom svjetskom vinskom brendu.
Večer pod nazivom „Međimurski pušipeli” vodio je vinski znalac Kruno Filipović, koji je s elegancijom i strašću predstavio čak jedanaest interpretacija ove izvorne sorte. Svaka čaša širila je spoznaju o zemlji, položajima, mikroklimi i vinarskoj ruci koja ju je oblikovala.

Kušani su pušipeli vodećih međimurskih vinarija: Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kovač, Novak, Preiner, St. Jerome i Štampar – vinarije koje već godinama potvrđuju svoju izvrsnost medaljama na svjetskim natjecanjima.
Uz dobro uparene zalogajčiće koji su još snažnije istaknuli svestranost i ljepotu pušipela, publika je s neskrivenim zadovoljstvom upijala svaku riječ, miris i gutljaj. Bila je to večer emocije, otkrića i nove potvrde – da, Međimurje ima vino koje može stajati uz bok svjetskim velikanima.
Uvodnu riječ dao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska, naglasivši kako upravo ovakve sorte i regije čine hrvatsku vinsku scenu jedinstvenom i uzbudljivom. Do zadnjeg mjesta ispunjen prostor svjedočio je koliko Pušipel ima vjernu publiku, ali i koliko je potencijala za njegovo daljnje međunarodno pozicioniranje.

Na kraju večeri, publiku je na novo izdanje festivala URBANOVO, koje će se održati od 16. do 18. svibnja u vinskom srcu Međimurja – Štrigovi, pozvao predsjednik udruge međimurskih vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Robert Horvat.
Pušipel nije samo vino. Pušipel je glas baštine, tradicije i vizije Međimurja.