PINCA I PLETENICA

FOTO Bez glutena, ali s puno ljubavi: Najmlađe članice udruge oduševile na uskrsnoj radionici!

Autor: Alen Fuš Foto/Video: Privatna arhiva
- Advertisement -

U subotu, 12. travnja, prostorije Udruge oboljelih od celijakije sjeverne Hrvatske ispunili su mirisi domaće pince i slatke pletenice, ali u posebnom, prilagođenom izdanju – bez glutena i bez laktoze.

Radionica je održana u povodu Uskrsa, a najviše pažnje i srca unijele su najmlađe članice udruge – Stela i Dorotea, koje su svojim malim rukama, velikim osmijehom i neizmjernom predanošću pripremile pince i pletenice koje su izmamile oduševljenje svih prisutnih.

Ove dvije male majstorice odlučile su nesebično podijeliti svoje recepte sa svima vama, dragi bezglutenci, kako biste i vi ove blagdane mogli provesti uz stol pun okusa, topline i zdravih užitaka.

U nastavku vam donosimo njihove provjerene i srcem rađene recepte.

PINCA BEZ GLUTENA

SASTOJCI:
150 ml mlakog mlijeka
1 svježi kvasac ili 10 g suhog kvasca
žlica šećera
500 g brašna bez glutena
100 g šećera
2 jaja
2 žumanjka
120 g otopljenog maslaca
aroma vanilije
korica jednog limuna
sok i korica jedne naranče
rum ili rakija – po želji
brusnice ili grožđice po želji

PRIPREMA:

Za pripremu pince treba vremena i topline. U mlačnom mlijeku razmrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i ostaviti bubriti 10 minuta. Pomiješajte ostale sastojke, ulijte nabubrenu smjesu  i umijesite tijesto, ostavite na toplom oko sat vremena.

Nakon dizanja, tijesto lagano promijesite, oblikujte kuglu, položite ju na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrijete krpom i ostavite na toplom mirovati još pola sata.

Kuglu premažite bjelanjkom i posipajte šećerom. Na sredini škarama zarežite znak križa. Pecite na 180 °C oko 30 do 35 minuta.

Tijekom pečenja pincu pokrijte papirom za pečenje ili aluminijskom folijom da ne potamni previše.

SLATKA PLETENICA BEZ GLUTENA S CIMETOM

SASTOJCI:
ZA TIJESTO
300 ml toplog mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
400 g brašna bez glutena
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
1 jaje
prstohvat soli

ZA NADJEV:
50 g otopljenog maslaca
100 g smeđeg šećera
10 g cimeta
naribana korica naranče
naribana korica limuna

PRIPREMA:

U toplo mlijeko stavite kvasac i jednu žlicu šećera, promiješajte te pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno bez glutena, vanilin šećer, otopljeni maslac, jaje i malo soli. Dodajte zapjenjeni kvasac i sve dobro izmiješajte kuhačom ili ako vam je lakše, električnom miješalicom s nastavcima za tijesto (spirale).

Važno je da miješate do onog trenutka kad se tijesto ne počne odvajati od posude. Posudu s tijestom prekrijte krpom i pustite odmarati na toplom oko 1 sat. Udvostručeno tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika nekih pola centimetra debljine. Tijesto premažite otopljenim maslacem, pospite mješavinom cimeta i šećera te naribajte koricu naranče i limuna.

Zarolajte tijesto u štrucu i po dužini ju prerežite na 3 trake od kojih ćete isplesti pletenicu, ali tako da strana s nadjevom uvijek bude okrenuta prema gore. Pletenicu stavite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite tijesto tako da se diže još kojih 20 minuta te ga stavite peći na 170 °C oko 30 minuta.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još