Četiri super namirnice koje će otjerati svaku prehladu

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Osim što svakodnevno slušamo o sve većem broju oboljelih od koronavirusa, jesensko vrijeme i zatvoreni prostori doveli su period prehlada i viroza. Iako imunitet valja podizati tijekom cijele godine, sada baš posebno treba pripaziti – bilo za ublažavanje simptoma ili pak prevencije i jačanja otpornosti.

Ono što uvijek možete je unijeti pravilne i zdrave namirnice u svoj organizam kako bi se tijelo moglo obraniti od zimskih virusa koji su neizbježni. Zato, upravo sljedeće četiri namirnice već danas uvedite kao obavezne u svoju prehranu:

Češnjak

Ima onih koji ga zaista ne vole, ali češnjak je namirnica koja ima iznimno ljekovita svojstva i po kojima je poznat već tisućama godinama, a može se reći da je i jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Ima visoku nutritivnu vrijednost i najjači je prirodni antibiotik, snizuje krvni tlak, potiče prokrvljenost, štiti od bolesti srca… Možete ga uvrstiti u većinu jela koje kuhate, ali najbolje ga je jesti svježeg – napravite od njega namaz ili ga stavite u svježi krem sir.

Đumbir

Jedna od najljekovitijih namirnica koja ima snažna antioksidativna svojstva te djeluje antibakterijski. Može se koristiti svjež jer upravo tako je najdjelotvorniji za izbacivanje toksina iz tijela te pomaže da se riješite virusa i bakterija. Konzumirajte čaj od đumbira kao preventivu, ali i za vrijeme bolesti jer iznimno dobro djeluje na smanjenje upale te u borbi protiv temperature i hunjavice.

Med

Rijetko koja kuća, pogotovo zimi, nema med. Antibakterijsko djelovanje ove namirnice i više je nego poznato – olakšava simptome gripe i prehlade te upala grla i sinusa, te djeluje kod raznih tegoba s probavom, gastritisa, zatvora. Koristite ga samog (na žlicu) ili u kombinaciji s toplim čajem.

Kurkuma

Ako do sada još niste isprobali ovaj začin, vrijeme je to napravite sada. Kurkuma ima iznimno bogata antivirusna i antibakterijska svojstva koja su poznata još iz kineske i indijske medicine, a danas je poznata po cijelom svijetu. Iako se može koristiti i u jelima, za jačanje imuniteta ovim začinom najjednostavnije je staviti ga u čašu toplog mlijeka, dodati malo cimeta i đumbira i uživati u „zlatnom mlijeku“.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

U Čakovcu su prikupljene 62 doze krvi – akcije se nastavljaju u ETŠ-u i Prelogu

Nakon uskrsnih blagdana nastavljen je ciklus travanjskih akcija dobrovoljnog...

FOTO Na ‘Večeri Vuzmene komedije’ premijerno izvedena nova dramska parodija ‘Kasting’

Na Vuzmeni ponedjeljak Dramska Diletantska Družina KUD-a "Kaštel" Pribislavec...