PRVI VRTIĆ U MEĐIMURJU BEZ LINO LADE?

U Međimurje je stigla iz BiH: ona je glavna kuharica Dječjeg vrtića ‘Fijolica’ u Prelogu!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Marina Božek iz Otoka glavna je kuharica Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu, posebnog po tome što je to prvi vrtić u Međimurju te treći u Hrvatskoj koji je dobio međunarodni certifikat Healthy Meal Standard, o čemu smo pisali ovdje, što ukratko znači da djeca jedu zdrave i sigurne obroke.

Kao glavna kuharica tog vrtića, Marina Božek je zajedno s ostalim kuharicama vrtića – Marinom Sraka, Nikolinom Belić i Sandrom Kovač, prošla edukacije za to i naučila prilagođavati prehranu u vrtiću shodno najvišim standardima zdrave prehrane. 

Marina s kuharicama iz DV-a Fijolica

NEMA HRENOVKI I PALAČINKI S LINO LADOM

Djeca u ovom vrtiću ne papaju, primjerice, hrenovke ili palačinke s lino ladom (u obzir u palačinke dolazi samo džem), ali papaju fino i, najvažnije, zdravo! 

– Prilagodba je prošla dobro, baza je uglavnom ista, uz uvođenje zdravih namirnica i izbacivanje manje zdravih, te s manje kruha i pekarskih proizvoda te korištenje meda i prirodnih zaslađivača umjesto šećera – opisala je Marina i zaključila:

– Volim isprobavati nove stvari u kuhanju, pa mi je drago zbog uvođenja ovog certifikata i promjena u prehrani. Zbog užurbanog načina života svojih roditelja, djeca su danas možda zakinuta za zdravu prehranu pa nam je drago da u vrtiću jedu kuhane i zdrave, dobro izbalansirane obroke.

VARIVO OD PORILUKA S JEČMENOM KAŠOM, GRIS S VOĆEM…

Samo neki od obroka koje djeca dobivaju u tom vrtiću su, primjerice: krem juha od batata i brokule s krupicama s kupusom i lećom; šarena povrtna juha, rižoto s puretinom i špinatom te kupus salata; krem juha od narančaste buče, pirjana junetina u povrtnom umaku s palentom i cikla salata; juha od rajčice s taranom, pečena piletina s pirjanim mahunama s krumpirom te zelena salata s ribanom mrkvom; varivo od poriluka s ječmenom kašom, mesom i korjenastim povrćem te.  Djeca svakako dobivaju i zdravije verzije slastica, koje su se mogle probati na predstavljanju tog certifikata za vrtić., kao, primjerice, biskvitni kolač s narančom i makom, pita od sira ili gris s bobičastim voćem. Mmmm!

 Primjer jelovnika u Dječjem vrtiću Fijolica

MARINA VOLI KUHATI, ALI…

Marina Božek je inače neobična kuharica jer jako voli kuhati, ali – ne voli jesti, posebno ne što sama skuha, koliko god fino bilo! 

– Općenito volim kuhati, ali ne volim jesti. Rad u vrtiću mi je drag jer sam uvijek zadovoljna kad vidim da djeca rado jedu, a bome lijepo jedu! 

Ova interesantna žena, koja živi sa suprugom i sinom u Otoku već 18 godina, u Međimurje je stigla iz Bosne i Hercegovine. U Dječjem vrtiću „Fijolica“ u Prelogu radi zadnjih 6 godina, dok je prije toga 12 godina radila na otoku – Rabu!

Marina Božek
- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još