Slastičarska kuharica „Slatki vremeplov“ autorice Spomenke Ladić, koja sadrži 100 recepata nadahnutih ljepotama i tradicijom Međimurja, predstavljena je sinoć u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja. Iako posljednjih 35 godina živi u Zagrebu, gdje se bavila organizacijom svadbi, a prije šest godina stekla i kvalifikaciju za kuhara te se aktivno uključila u tamošnju kulinarsku scenu, sama je autorica naglasila kako kao rođena Međimurka svoj rodni kraj često posjećuje zbog čega je osobito ponosna što je svoju knjigu mogla promovirati u čakovečkom Starom gradu, kao jednoj od naših najistaknutijih povijesnih lokacija.

-Volim kuhati i peći kolače te tu svoju ljubav dijelim s dragim prijateljima. Najveći poticaj za pisanje knjige dale su mi kćeri Sandra i Sara koje su me oduvijek molile da zapisujem recepte koje kreiram. Sama knjiga je nastala u razdoblju od šest mjeseci, kad sam zbog teže ozljede morala mirovati i sve što sam nakon toga zapisala jednostavno je izašlo iz mene. Kroz rad na knjizi shvatila sam da treba vjerovati u svoje snove i nikada od njih odustajati, jer nikada nije kasno da ih ostvarite, poručila je autorica knjige.

Svaki kolač čiji recept je zapisan u knjizi je ispekla u roku od mjesec i pol dana, a potom ih ovjekovječila u knjizi fotografijama Marije Štefek Rukavina.
-U knjizi se nalazi 50 recepata nasljeđa moje bake Ane, maminih i mojih. Te su slastice nešto skromnije, jer je tada bilo takvo vrijeme i koristili se ono što je bilo dostupno u voćnjaku i vrtu. Sjećam se, međutim, da su to meni bili najbolji i najfiniji kolači. Drugih 50 slastica osmislila sam sama, radeći kao šefica slastica u restoranu. Knjiga mi je jako važna, jer govori o obitelji, okupljanju oko stola što je za mene uvijek imalo poseban značaj. Sigurna sam da će moje cure ovu priču nastaviti dalje. Za mene osobno ovo nije kraj puta, jer Međimurje ima i puno finih slanih poslastica koje također zaslužuju jedno ovakvo izdanje, najavila je buduće pothvate Spomenka Ladić.

Izdavanje knjige pomogla je i Međimurska županija, a pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač istaknula je kako ovo nije samo zbirka recepata.
-Recept ne pokazuje samo koliko dekagrama ili šalica uđe u neki kolač. Knjiga recepata odražava i život našeg međimurskog kraja, njegove običaje i obiteljsko zajedništvo te na taj način njeguje tradiciju. Ovo je djelo poticaj drugima da na sličan način istražuju našu baštinu, a mladima nadahnuće da budu kreativni kako u gastronomiji, tako i drugim segmentima života, rekla je pročelnica Tošić-Grlač.

Iva Vurušić-Mađarić iz Turističke zajednice Međimurske županije također je naglasila kako podržavaju sve projekte koji se bave očuvanjem tradicije, posebno gastronomske kao u ovom slučaju.
-Ovu smo godinu na razini županijske Turističke zajednice posvetili aktivnom odmoru i gastronomiji, pa nas vesele ovakve inicijative i želim autorici mnogo uspjeha, naglasila je predstavnica TZMŽ.

Direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat rekao je da skupiti 100 recepata nije nimalo lagan posao.
-Naći recepte koji su specifični za Međimurje je poseban zadatak, pa ovakav skup recepata može pomoći u definiranju destinacije u tom smislu, pomoći i našim ugostiteljima u razvijanju ovakvih ideja te upoznati širu javnost s onime što se u Međimurju na tom planu već dugo stvara, istaknuo je Horvat označivši međimursku gibanicu svojim omiljenim kolačem.
Po završetku promocije posjetitelji su mogli isprobati neke od ukusnih slastica čiji su recepti zapisani u knjizi koja se može nabaviti u knjižari Novateka Nedelišće.