Jeste li ikada razmišljali kakav odnos imate prema hrani? Kako ju doživljavate i što za vas znači? Upravo danas, 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane koji je proglašen 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), a obilježava se od godine kasnije. Na taj dan podsjeća se na važnost hrane, ali i na jedan od izazova s kojim se svijet susreće – osigurati dovoljne količine hrane za sve.
Činjenica je da je hrana naša osnovna, biološka potreba koju koristimo kako bismo imali energije. Svatko se, vrlo vjerojatno, barem jedanput u životu susreo s problemom koji je povezan s prehranom. Od toga da razmišlja koliko su ugljikohidrati nezdravi, koje masnoće su (i jesu li) zdrave, jesti meso ili ne… Svakodnevno se javljaju i nove teorije o tome što je dobro, što nije, piše se o emocionalnom prejedanju, poremećajima u prehrani – a na kraju svega i u toj masi informacija, ljudi postaju zbunjeni i pitaju se – što jesti?
Jedite svjesno
Hrana bi trebala prvenstveno, osim potrebe, biti i doživljaj. Doživljaj koji može dovesti do aktivacije raznih osjetila, pa je upravo zato važno biti svjestan hrane kada jedete. Pazite da ne jedete prebrzo i u žurbi, uživajte u zalogajima, a posebice se pobrinite za to da hranu dobro prožvačete. Radi se zapravo i o novom zdravom trendu – mindful eating koji potiče da prema hrani izgradite dobar odnos. To znači da jedete s puno pažnje, ne jedete ispred televizora i ne koristite mobitel. Tako jedete polako, ne s nogu, nego sjedeći i za svaki obrok uzimate si dovoljno vremena. Ovo je navika na kojoj valja raditi, ali je itekako korisna.
Slušajte što vam govori tijelo
Svi imamo sposobnost da reguliramo glad, ali često neke određene situacije iz života dovedu do toga prema hrani imate određene reakcije – emocionalne ili fizičke, a možda čak i traume. Važno je da takve stvari znate prepoznati, da se vodite time da raspoznate što jedete i kako jedete te koliko vam treba. Emocionalna prejedanja su najčešća, kao i svojevrsno kažnjavanje za nešto što ste pojeli. Krivnja koju osjećate samo je znak da nešto ne štima i da zahtijeva promjene. A hrana je stavka koja ne bi trebala prouzročiti stres vašem tijelu.
Informirajte se, uzgajajte, kupujte ciljano…
Kako piše nacional.hr: „prema sadašnjim predviđanjima, do 2050. godine će na svijetu živjeti 10 milijardi osoba, a trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti nutritivne potrebe tako velike svjetske populacije. Da bi se osigurala dovoljna količina hrane u 2050. godini, proizvodnja bi trebala narasti za čak 50 posto na globalnoj razini.” Zato, budite sretni i cijenite to što imate hrane – jer je milijuni ljudi trenutno nemaju. Pokušajte s hranom stvoriti odnos koji vama najviše odgovara – ako volite uzgajati voće i povrće i raditi vrt – posvetite se tome. Kupujte uvijek ciljano, bez prevelikog gomilanja raznih proizvoda u vašoj kuhinji, a jedite ono što vam najviše odgovara i što vam daje energiju.