Počinju svečanosti kušanja odavrelog mošta u vinskim podrumima!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Je, je, došlo je dugo očekivano vrijeme da se kuša mladi mošt. Nakon cijele godine napornog rada u vinogradu, vinari sada imaju veliko zadovoljstvo po prvi puta kušati mošt poslije vrenja i ocijeniti on što će za koji mjesec stavljati u boce i ponuditi kupcima.

– Ova proizvodna vinogradarska godina bila je, najblaže rečeno, specifična. Tuča, suša, toplotni udari, zlatna žutica… Sve to utjecalo je da mošta bude i do 40 posto manje nego je prosjek proteklih godina. No, u grožđu je bilo izrazito puno šećera, a i kiseline su bile relativno visoke. To će sigurno utjecati na visoku kvalitetu vina, koja će imati nešto više alkohola nego što je to uobičajeno, ali će svježina vina sve to prikriti. Ukupno gledajući, međumurski vinari i ove će godine tržištu ponuditi vina iznadprosječne kvalitete i bojim se da ga nećemo imati dovoljno da zadovoljimo potražnju – kazao nam je Anton Kojter, jedan od poznatih i priznatih ovdašnjih vinogradara i vinara.

Prvo kušanje provrelog mošta ranih sorti na svom gospodarstvu u Svetom Urbanu obavio je u nazočnosti starih prijatelja i ljubitelja vina Slavka Faltara, Ivana Mikeca i Andrije Sitara, koji nisu mogli prikriti oduševljenje onim što su probali.

Kojter, inače, polako svoje vinograde i podrume prepušta mlađima, ponajprije svom vrijednom zetu Damiru Cafuku, koji se već predstavio javnosti na 5. međunarodnom ocjenjivanju vina u Štrigovi i osvojio veliko zlato za rajnski rizling kasna berba, veliko zlato za pinot bijeli izborna berba i srebro za pušipel kasna berba. 

Anton Kojter, pa i većina vinara, vjeruju da će i na ocjenjivanju iduće godine sve “prštati” od visokih odličja, ponajviše zlatnih.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još