SAD JE VRIJEME!

Članice sportske udruge “Grabanice” kuhaju najbolju hladnetinu! Dobar tek!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Ovo prohladno vrijeme idealno je za kuhanje hlad(n)etine, nekad jelo siromaha, a danas omiljeni specijalitet. Članice Udruge za sport i rekreaciju “Grabanice” iz Nedelišća već su se odavno potvrdile kao vrsne majstorice u pripremanju hladnetine i to u ogromnim količinama.

– Ako se kuha u većem loncu i većoj količini to je kvalitetnija – rekle su nam Marta Mesarić i Barbara Posavec, koje su, uz desetak drugih članica, skuhale hladnetinu za ovogodišnje Martinje na Mesapu u Nedelišću. Sve su lijepo upakirale u 300 porcija, koje su za tren nestale, jer je poznato da se u “Grabanicama” kuha najbolja hladnetina.

– Nema tu nikakve tajne ni filozofije. Kuhamo onako kako su to radile naše bake. Dakle, u vodu se stave svinjske kožice, nogice, svinjska uha, repovi, sol, lovor, biber u zrnu, cijeli češnjevi češnjaka… Napominjemo da mi ne stavljamo mrkvu, krumpir ili peršin, kao u drugim selima. Dakle, kad voda proključa, temperatura se malo smanji, poklopac makne s lonca i pusti da polako krčka 3 do 4 sata – objašnjavaju članice “Grabanica”.

Prema želji k tome se skuhaju i suhi jezici i buncek, koji se narežu na manje komade i onda stavljaju zajedno s kožicama, nogicama i juhom u odabrane zdjelice ili druge kalupe. Hladnetina se hladi dok ne otvrdne (nekoliko sati) i zatim se može jesti sama, uz luk i koščično olje.

Dobar tek!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još