SVESTRANI MEĐIMUREC

Chef Matija Bogdan popeo se na himalajski Ama Dablam (6812 m), jedan od tehnički najtežih uspona na svijetu

Autor: Kult plave kamenice, Weekend food festival Foto/Video: Matija Bogdan (Instagram)
- Advertisement -

Popeti Ama Dablam monumentalni je izazov, koji zahtijeva izuzetne fizičke i tehničke vještine ali i izdržljivost, mentalnu snagu i prilagodljivost. Strmi, izloženi teren u kombinaciji s visinom, Ama Dablam čini vrlo teškim usponom, ali nagrada je tim veća. Ama Dablam nije najviši ni najopasniji uspon, ali je jedan od tehnički najzahtjevnijih zbog golemih vertikala, klasik među alpinistima i uspon kojim i oni najiskusniji pomiču svoje granice, piše Kult plave kamenice.

Tako na svom blogu jedan alpinist opisuje himalajski vrh Ama Dablam u Nepalu. Zašto na gastronomskom portalu pišemo o alpinizmu? Zato što je izvršni chef Aminessa, inače Međimurac, Matija Bogdan, upravo popeo Ama Dablam, “Himalajski Matterhorn.”. Prema zadnjim stastistikama s kraja 2023, Ama Dablam je dosad penjalo 1525 ekspedicija, do vrha je stiglo 5715 alpinista, a 34 ih je umrlo na planini.

Bogdan je fotografije s vrha Ama Dablam objavio na svom Instagram profilu, s osnovnim podacima. Njegova ekspedicija iz Kampa 2 je krenula 31. listopada u pola deset navečer, na vrhu su bili u 8:41 ujutro, a u Kamp 2 su se vratili do 16:30. “Ovo nije planina, ovo je zvijer,” napisao je vidno ponosni Bogdan na Instagramu i uskoro najavio detaljniju priču od svom velikom poduhvatu.

Nakon završene gimnazije u svom rodnom gradu Čakovcu, Matija je upisao Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je i diplomirao na preddiplomskom studiju informacijskih znanosti. Budući da ga je oduvijek zanimala kulinarska umjetnost, uz studij spomenutog fakulteta završio je i kulinarsku školu te volontirao u restoranu Dubravkin put. U rujnu 2014. otišao je na četveromjesečno stažiranje u restoran COI (2** Michelin) chefa Daniela Pattersona u San Franciscu, piše na stranici Weekend food festivala.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još