U modernoj kušaonici Vinarije Kocijan predstavljeno osam arhivskih vina

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Osam arhivskih vina stavljeno je na kušanje i ocjenjivanje 21. sretniku koje je domaćin Vinarija ‘Kocijan’ pozvala na prvu ovakvu priredbu u međimurskoj povijesti vina.

Petak 17. rujna 2021. godine sigurno će biti zapisan kao povijesni dan međimurskog vinarstva i posebnu u povijesti obitelji Kocijan iz Štrigove. U njihovoj lijepoj, modernoj i ugodnoj kušaonici predstavljeno je 8 arhivskih vina iz vlastitog uzgoja ili proizvodnje.

Moderator cijelog događaja koji je bio pravi gospodski događaj bio je sommelier i enolog Ivan Goričanec iz Murskog Središća, a prva osoba večeri bio je Darko Lugarić iz Zagreba vodeći hrvatski sommelier i najbolji hrvatski poznavatelj vina.

Domaćini Petar i Andreja Kocijan, redom su pred 21. odabranog poznavatelja vina iznijeli: pozdravno vino pušipel classic, šipon berbe 1997., pušipel berbe 2012., rizling rajnski 2012., rizling rajnski 2013., graševina berba 2007., pušipel 2013. i traminac mirisavi 2013.. Riječ je o vinima izbornih i kasnih berbi, koja sadržavaju alkohole od 12 do 14,5 volumnih postotaka alkohola.

Lugarić je za svako vino naveo njegove posebnosti, pojasnio način i prigodu pijenja, te je posebno pohvalio domaćine i čestitao na hrabrosti priređivanja kušanja i degustacije arhivskih vina, kao prvih u Međimurju i među prvima u Hrvatskoj. Posebno je govorio o sorti pušipel, naglasivši kako su međimurski vinari iz prosječne sorte grožđa šipon stvorili ‘veliki’ pušipel kojeg mogu staviti pred svakog gosta. Naglasio je i kako je podneblje u Međimurju idealno za stvaranje i držanje arhivskih vina i u nastavku pjenušaca.

– Arhivsko vino je kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima čuvano pet ili više godina, od toga najmanje tri godine u boci. Ova vina se piju umjereno, u svečanim prigodama, dobrom društvu i nakon dobrog objeda ili večere – istaknuo je Darko Lugarić, impresioniran kvalitetom Kocijanovih arhivskih vina.

Na kraju kušanja i uživanja nazočni znalci su arhivskim vinom večeri proglasili mirisni traminac, berbe 2013. s 12 posto alkohola. Petar je rekao kako je to bila izborna berba bobica, a tijekom berbe bobice su imale 186 oechsla sladora.

Ugodu degustiranja gotovo savršenih vina obogatili su prvi ovogodišnji pečeni kesteni Mihaela i Martine Frančić iz Peklenice, te ukusni narsci koje je spremila domaćica Andreja koja je za dva tjedna najavila još jedno druženje u njihovoj vinariji u Štrigovi.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još