UDRUGA PIKAČ

FOTO Nenad Jambrović: Slama za pikača mora biti pokošena ručno 

Autor: BL Foto/Video: medjimurski.hr
- Advertisement -

Tijekom vikenda, Udruga Pikač iz Selnice gostovala je u Pucuncima u Sloveniji sudjelujući na tradicionalnoj manifestaciji „Žetev in mlatitev.“ Događanje je organiziralo Kulturno turistično društvo Puconci, a sve kako bi održali tradiciju ručne kosidbe koju su njegovali stanovnici Goričkog i Ravenskog kraja. 

Prema tradiciji, žetva je bila ključni dio godine, a stanovništvo je posao započinjalo u zoru. Muškarci su kosili, dok su žene snopove pšenice vezale u snopove i odnosile na imanja. Ovaj postupak „mlaćenja“ pšenice ima dugu tradiciju, a upravo je ona ta koja je selničke Pikače dovela u Sloveniju na poziv Vesne Maučec.

-Ovime čuvamo našu tradiciju, a nas i naše slovenske prijatelje povezuju slični interesi. Ono što je ključno za očuvanje naše pokladne maske pikača je tradicija i ručno mlaćenje pšenice. Moderni strojevi ne stvaraju dobru slamu za izradu pikača. Oni je sijeku na prekratke komade koji nisu pogodni za izradu maske. Slama mora ostati duga, a to zahtjeva ručnu obradu, rekao nam je predsjednik udruge Nenad Jambrović.

U Međimurje su članovi udruge i donesli slamu koju su obradili, a ističu, vesele se ponovnom susretu sa svojim internacionalnim prijateljima u rujnu na tradicionalnoj Dödolijadi koja slavi dödole, jelo koje je othranilo ovaj slovenski kraj.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još