U VARAŽDINU

FOTO Na 6. smotri u pripovijedanju djece i mladih okupilo se 115 djece i 71 mentor

Autor: BL Foto/Video: Medjimurski.hr
- Advertisement -

Dana 22. travnja 2024. godine u Varaždinu, po šesti put održala se Državna smotra u usmenom pripovijedanju djece i mladih „Logos 2024.“ Sve je počelo 2018. godine, a od tada, s izuzećem 2020. godine zbog pandemije, ona redovito održava.Od samih početaka ideja organizatora bila je da se tijekom smotre djeci i mladima osigura podrška u razvijanju pripvjedačkih kompetencija te da ih se kontinuirano potiče na ljubav prema pripovjednom umijeću. Upravo zato, svih se ovih godina ustrajalo na koncepciji smotre koja nema natjecateljski karakter, već podržavajući i inspirirajući, a sve uz pomoć uljučivanja pripovjedačica i pripovjedača Hrvatskog društva za pripovijedanje „Logos.“

Smotrom se također ostvaruju i sljedeći ciljevi poput poticanje čitanja, njegovanje ljubavi prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti, poticanje usmenoga jezičnog izražavanja, priprema mladih za javni nastup, njegovanje i poticanje kulture govorenja te slušanja. Iz tog se razloga Državna smotra u pripovijedanju djece i mladih drži jednom od značajnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj koji okuplja djecu i mlade iz cijele države s ciljem promoviranja usmenog pripovijedanja i razvoja pripovjedačkih vještina.

Svi sudionici smotre u početku su prošla selekciji proces kroz predSmotre koje su se održavale u dvanaestak gradova, i to u Čakovcu, Gornjem Mihaljevcu, Varaždinu, Zagrebu, Samoboru, Velikoj Gorici, Koprivnici, Osijeku, Puli, Zadaru, Splitu i Dubrovniku, a prosudbeno-savjetodavno povjerenstvo, sastavljeno od pripovjedačica i pripovjedača, članova Društva, te drugih stručnjaka, pratilo je nastupe mladih pripovjedača dajući im individualne povratne informacije o tome kako još više razvijati svoje vještine i ljubav prema pripovijedanju.

Tijekom održanih predSmotra, djeci koja su pokazala najviše angažmana i talenta upućen je poziv na sudjelovanje u nagradnoj Velikoj smotri.

Na Velikoj smotri i završnici u Varaždinu organizirane su masterclass radionice za djecu koje su se održavale u prostorima partnera projekta, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti u Varaždinu.

– Želim puno uspjeha svima i dobro nam došli u Varaždin, istaknula je ravnateljica Prve privatne gimnazije Martina Pažur u uvodnom obraćanju publici, a potom je započa radionica pod vodstvom majstorica pripovjedačice koje su svoju izobrazbu stekle u programu neformalnoga cjeloživotnog obrazovanja Prvi hrvatski studij pripovijedanja pri Hrvatskom društvu za pripovijedanje „Logos.“ U toj ulozi našle su se Densi Radovan, Maja Trupčević, Jelena Premec, Đurđica Bender, Renata Matičević, Nataša Roginek, Gabriela Turk, Nina Dokoza, Jadranka Dunatov i Elizabeta Alković.

Za to vrijeme, mentori su odslušali svoju radionicu o važnosti pripovijedanja u radu s djecom i mladima koju je vodila dr. sc. Martina Hranj, predsjednica Organizacijskog odbora, a potom je za mentore pripremljeno izlaganje o prošlosti grada Varaždina kroz umijeće storytellinga kojeg su pripremile majstorice pripovjedačice te ujedno i turističke vodičkinje, Jasminka Mihoci i Vesna Grčić.

Na kraju masterclassa, djeca i mladi pokazali su kroz pripovjednu predstavu koju su stvorili tijekom radionice. Završni dio programa upriličen je dvorani Palače Herzer koju je ustupio Grad Varaždin kao pokrovitelj Državne smotre, a potonu je podržalo i Ministarstvo kulture i medija.

Kako ističu organizatori, ove godine na Velikoj Smotri u Varaždinu sudjelovalo 115 djece i mladih te 71 mentora iz cijele Hrvatske.

– Ovo nam je do sada bila najviše posjećena Državna smotra, s obzirom da su došli i roditelji, a iz godine u godinu broj djece i mladih samo raste, izjavile su koordinatorica Smotre Aleksandra Damjanić i članica prosudbenog povjerenstva Anita Škvorc Branda.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Od idućeg tjedna nove cijene goriva

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, od idućeg tjedna ponovno...

Ponosni promotori Međimurja oduševili u metropoli

-Ponosna ekipa oduševila je Povjerenstvo i po 12 puta...

FOTO Zanimljivih stvari ima na humanitarnom buvljaku u zgradi Scheier

Azil Prijatelji Čakovec organizirao je još jedan humanitarni buvljak...