Međimurski maslinar Krešimir Uroda, koji je 2018.godine nastavio posao svog oca Ante u masliniku kod Pirovca, ponovno se može pohvaliti zlatnom medaljom s najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja maslinovih ulja World Olive Oil Competiton u New Yorku. To je treći puta da se okitio ovim visokim priznanjem koje iz godinu u godinu podiže ugled njegovim uljima i na najvišoj svjetskoj razini. Tajna uspjeha leži u zanimljivoj mješavini više vrsta maslina, među kojima pretežu leccine, ali su tu i lastovke te oblice i ascolane.
-Meni je osobno najfinije ulje od oblice, ali kod te sorte morate biti svjesni kako neće svaka godina biti uspješna, već treba pričekati godinu ili dvije zbog njene alternativne rodnosti. Zato je otac Ante osmislio ovu mješavinu iz koje smo prošle godine dobili oko 640 litara ulja, kaže Uroda napominjući da zajedno sa zaručnicom Đurđicom i sinom Rokom, koji su mu velika pomoć u poslu, redovito i sami uživaju u svojem ulju.
-Cijela naša obitelj ujutro, prije prve kave, natašte uzme jednu žlicu maslinovog ulja i svima nam to čini dobro, baš kao što je slučaj i s našim kupcima, objašnjava Uroda.

S kolegama iz Udruge “Ultra extra” pokrenuo je procedure za dobivanje certifikata “Dokazana kvaliteta”.
-Na taj način bismo naše ulje mogli prodavati i u ljekarnama, trgovinama zdrave hrane i bio dinamičke prehrane te drugim sličnim mjestima čime bismo proširili mogućnosti plasmana. Također smo već drugu godinu u procesu monitoring koji bi nas trebao dovesti do oznake ekološke proizvodnje, iznosi planove Uroda.
Dodajmo da su i na nedavnom Noćnjaku u Zadru osvojili zlatnu medalju s čak 99 od 100 mogućih bodova. Visoka kvaliteta njihovog maslinovog ulja razlog je stalnog rasta potražnje, pa je sada zastupljeno i u šibenskim butik restoranima Bronzin i Buta, a u finalnoj su fazi pregovora s jednim restoranom u Splitu i butik hotelu koji se otvara u Dubrovniku, dvjestotinjak metara od stare gradske jezgre. Sve to traži i povećanje proizvodnje, pa su započeli uređenje maslinika na brdu Makirina kod Pirovca koji će, na osam kaskada, obuhvaćati šest tisuća četvornih metara gdje će urediti i manju turističku kušaonicu.



