BAŠ SE DOBRO JELO!

FOTO Međimurski uzgajivači svinja danas u Čakovcu poslužili bogat međimurski kolinski obed!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Danas oko podneva središte Čakovca mirisalo je po kolinju i mesnim finotama. Grupa međimurskih uzgajivača svinja, na čelu s Ivanom Lovrenčićem iz Palovca, ispred zgrade Scheier upalila je vatru i u velikom kotlu gotovo četiri sata pekla prave domaće cvirke. Bio je to dio događanja uz manifestaciju “Okusi ‘z mojega grunta”.

Naime, Udruga uzgajivača svinja Međimurja i Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda nastavili su s aktivnostima promicanja tradicionalne lokalne gastronomske baštine, podizanju svijesti u povezivanju tradicije uzgoja svinja, očuvanju tradicionalnih jela Međimurja, običaja vezanih uz kolinje i važnosti međimurskog bučinog ulja.

Uz financijsku potporu Međimurske županije održani su danas (u petak) s početkom u 12 sati „Okusi ‘z mojega grunta – 4. kolinski obed“ i „Međimursko autohtono blago – Bučino ulje-smaragd Međimurja“.

– Svjesni kako je potrebno sačuvati više stoljetnu tradiciju uzgoja svinja na obiteljskim gospodarstvima na području Međimurske županije i dati svoj doprinos promoviranju lokalne gastronomske baštine kao važnog dijela turističke ponude, Udruga uzgajivača svinja Međimurja pokrenula je projekt kojim se želi skrenuti pozornost šire društvene zajednice na važnost očuvanja međimurske tradicije uzgoja svinja na malim obiteljskim gospodarstvima te tradicije i kulture lokalne gastronomije za generacije koje dolaze. Projektom 4. kolinski obed želi se doprinijeti očuvanju tradicije uzgoja svinja na malim obiteljskim gospodarstvima te očuvanju i promoviranju lokalne gastronomske baštine kao turističke ponude u Međimurskoj županiji – kazala nam je Sonja Fažon, predsjednica Udruge.

Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda svojim projektom ima za cilj očuvanje blagodati međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda. Projektom se žele predstaviti proizvođači i OPG-ovi koji proizvode autohtone međimurske prehrambene proizvode, prvenstveno se fokusirajući na proizvođače bučinog ulja.

Nakon predavanja, poslužen je bogat međimurski kolinski obed i drugi autohtoni proizvodi, koje su pripremili učenici i nastavnici Srednje škole Prelog.

Baš ukusno i fino! Bravo.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još