TAKAV SEOSKI VAŠAR TREBA VIDJETI!

FOTO Međimurci i Varaždinci okupirali Čvarak fest u Karancu!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Jučer, u subotu, više stotina Međimuraca i Varaždinca posjetilo je veliki Zimski vaša i Čvarak fest u etno-selu Karanac u Baranji. Na priručnom parkiralištu u dvorištu Poljoprivredne zadruge u Karancu izbrojili smo desetak autobusa s čakovečkim i varaždinskim registracijama, kao i stotinjak automobila s tablicama ČK i VŽ. Naravno, bilo ih je i iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Svake godine zadnje subote u mjesecu studenom, održava se tradicionalni i dobro poznati Zimski vašar i Čvarak fest. Prije 15 godina prvi je počeo peći čvarke Vladimir Škrobo, poznatiji kao Baja, vlasnik restorana Baranjska kuća u Karancu u čijem se dvorištu nalazi i Ulica zaboravljenog vremena s prikazima starih zanata. Već sljedeće godine pridružila su mu se dva prijatelja s tri kotla. Iz godine u godinu broj onih koji peku čvarke je rastao, a u međuvremenu je festival preseljen na sadašnju lokaciju i postao natjecateljski. Velika je borba i čast osvojiti titulu čvarak majstora.

– Ove godine bilježimo rekorde posjećenosti, broja štandova s domaćim proizvodima i brojem natjecatelja u topljenju čvaraka. Ovdje je prodefiliralo više od pet tisuća posjetitelja, a 22 natjecatelja borilo se za titulu čvarak majstora. Više od stotinu lokalnih proizvođača, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca ovdje nudi svoje domaće proizvede – kazao nam je Baja, čovjek koji je sve to i osmislio.

Bio je to pravi šušur, čovjek do čovjeka, gužva… Ali svi dobre volje. Na livadi kod crkve sv. Donata, uz glazbu tamburaša, moglo se kušati i kupiti suho mesna, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, sokovi, vino, rakija, rukotvorine…

Na raspolaganju je bila i bogata baranjska eno i gastro: čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovina, pečene kobasice, šaran u rašljama, vino.

Natjecanje u topljenju čvaraka odvijalo se paralelno sa sajmom. Degustacija na najmasnijem i najslasnijem festivalu u regiji posvećenom ”baranjskim tartufima” bila je famozna. Pravi praznik za nepce. Ništa manje nisu prijali kulen, slanina, kobasica, šunka, mast… I sve to u ogromnim količinama, što Međimurcima ni za djelić nije izmaklo.

– Kad ste vi iz naprednog Međimurja došli ovamo na naš vašar i Čvarak fest, onda zaista možemo biti zadovoljni ovim što činimo – rekao je Baja vašem novinaru.

– I možete! A i naši međimurski organizatori sličnih manifestacija imali bi što naučiti ovdje od vas u Karancu – odgovorio sam, a on mi je za uzvrat poklonio pregaču s logom Čvarak festa.

Iza kraj, nakon kušanja svih čvaraka koje su ispekli natjecatelji, titula čvarak majstora pripala je ekipi Kumova iz Valpova.

Hvala, i vidimo se dogodine!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Policija nakon cjelodnevne potrage uhitila Emanuela R.

Pleškovec – Nakon intenzivne i cjelodnevne potrage, pripadnici međimurske...

FOTO Marina u Prelogu puna nasmijanih lica i ove nedjelje

Brojni su građani ovu nedjelju iskoristili kako bi se...

FOTO/VIDEO Lov na labuđe pero završio uz pjesmu, vožnje i – iznenadni pljusak!

Preloška Marina proteklog je vikenda bila središte dobrog raspoloženja,...