ZAVRŠENA BERBA BADEMA U MEĐIMURJU

Polovica uroda ide u preradu bademova ulja

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Zadnjeg dana ovogodišnjeg listopada, završena je berba badema u najvećem, a moguće i jedinom međimurskom voćnjaku zasađenim bademima, koji se nalazi u naselju Gornji Zebanec u Općini Selnica, na imanju MPG Mesarić. A kakva je bila berba i urod doznajem od Marka Mesarića, nadglednika berbe u ovom gotovo idiličnom međimurskom voćnjaku.

– U odnosu na minulu godinu, razlika je velika, a to znači da su prihodi u pola manji, radna snaga je bila skupa i poslovi su trajali dosta dugo i bili su skuplji nego lani. Na prihode je utjecao hladan vjetar samo jedan dan u travnju, te veliki broj štetočina, posebno vrana, vjeverica i puhova u vrijeme kada su badem sazrijevali i bili zreli. Jednom prigodom nad voćnjakom je kružilo tridesetak vrana, koje su se spuštale mu krošnje i tresle plodove, koje su kasnije kupili i odnijele ‘na blagovanje’. Kvaliteta plodova je vrhunska i plodovi su veliki i teški, kao i ulja koje sadrže plodovi, odnosno jezgre badema. Kao i lani teško smo našli berače, koji su sada na puno višoj cijeni i skuplji su za 30 do 40 posto nego lani, što će imati utjecaj na cijenu koštanja čitave berbe, kaže Marko, dodajući kako je ipak dobro, premda je trebalo i moralo biti puno bolji, rekao je Marko, te nastavio.

– Do sada smo sve svoje ekološki uzgojene bademe prodavali na kućnom pragu te nešto u Austriji i Sloveniji, no ustvrdili smo kako je zarada premala obzirom na ulaganje, te smo promišljajući kako to poboljšali došli do zaključka da krenemo u proizvodnju bademovog ulja, jer smatramo kako će to biti isplativije i kako novost i kao kvaliteta u ponudi. I tu smo kako i kod samog voćnjaka i plodova bez iskustva, no poslušali smo neke ljude, nešto sami uvidjeli i u Uljari Šenkovec kod Čakovca te u slovenskom Ljutomeru pronašli vrsne prerađivače koji su nam napravili pokusne količine hladno i toplo prešanog ulja. Toplo prešano namijenjeno je uglavnom za kulinarstvo, a hladno prešano za kozmetiku, zdravstvo i na kraju i kao dodatak kod izrade slastica i kolača.

Svjesni su Mesarićevi kako je pred njima zahtjevno razdoblje u kojemu moraju za svoje kvalitetno ulje pronaći adekvatne bočice i ambalažu te dati ili poslati tržištu poruku, kako kupnjom njihovog bademovog ulja potrošač dobiva izniman proizvod. Jer, u prvom redu Mesarićevi imaju ekološki uzgoj badema, a sintetskim sredstvima tretiraju samo jedanput i to prije cvatnje. Berba sam prvo razrednih plodova, sušenje, trebljenje i pakiranje obavlja se ručno, plodovi se drže pod vlastitim krovom što na kraju daje vrhunski proizvod.

Kako postići pravu cijenu, pitanje je na koje će se narednih dana i tjedana razgovarati. Cilj je kupcima prodati besprijekorno čisto i kvalitetno ulje, naravno kao i samih plodova, ali i trud naplatiti. Da bi dobili litru hladno prešanog ulja Mesarići trebaju dati 3,7 kilograma vrhunskih badema, a onda sve treba pripremiti za kupca. Kod toplog prešanja dodaje se nešto tikvinog (bučinog) ulja, pak je proizvod skuplji, no okus je bajkovit.  

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Nedjelju su mnogi iskoristili za kratku šetnju, rekreaciju ili...

Branitelji se natjecali, družili i pokazali sportski duh

Udruga veterana 34. inženjerijske bojne  jedna je od najaktivnijih i...

FOTO Prekrasno poslijepodne na preloškoj Marini

Današnje mirno poslijepodne neki su građani iskoristili za šetnju po Marini...