Kako je nastala “Unikatna”: Saša Janković o utjecaju Balaševića na njegov život

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

– Kako je to sročio Đorđe: ‘Svako nosi u sebi nekog svog malog boga kom se potajno moli’. Za mene je to Đole, a njegovi koncerti bili su kao hodočašće. Davali su mi neopisivu sreću, snagu i vjeru. To je za mene stil života, a on je čarobnjak koji umjesto čarima, svojim stihovima donosi spas. Svatko je od nas ponekom sličan, ali Đole, Đole je unikat i živjet će vječno – kazao je naš sugovornik tražeći riječi koje će najbolje opisati utjecaj nedavno preminulog legendarnog glazbenika na njegov život.

Prošlo je desetak dana od preranog odlaska omiljenog novosadskog umjetnika i kantautora Đorđa Balaševića, a velika praznina je nezamjenjiva. O nelakom oproštaju, ali i najljepšim trenucima koje pamti i veže uz kantautora progovorio je njegov dugogodišnji obožavatelj iz Male Subotice Saša Janković. Jedan događaj posebno ističe – priču iza nastanka pjesme koju je Balašević napisao za Međimurje i Međimurce.

Sve je počelo jednim Facebook statusom

Nekoliko dana prije velikog koncerta u Čakovcu gdje je 10. lipnja 2017. obilježena nezapamćena posjećenost na stadionu SRC Mladost, novosadski umjetnik ugodno je iznenadio obožavatelje objavivši pjesmu za Međimurje. S njim je u večeri koncerta pjevalo više od 10.000 ljudi, od kojih je jedan upravo Saša, ‘glavni krivac’ za nastajanje pjesme ‘Unikatna’.

Povodom tada novonastale pjesme ‘Stih iznad svih’ posvećene Zadru i Zadranima, Saša Janković na svom Facebook profilu je izrazio želju za stihovima samo za Međimurce, što mu je uz pomoć kćeri Jelene Bebe Balašević i uspjelo. Nekoliko dana kasnije Međimurje je dobilo svoju ‘Unikatnu’.

– “Stih iznad svih…” Draga moja Bebo, slušajući stihove koje je moj Đole napisao za Zadar, pomislio sam, zašto ne i stih za Čakovec…. “O, čudo moje” bile su prve riječi koje sam podijelio sa prijateljima nakon rođenja prvog mi sina Viktora.. Mojeg malog svemira. Budeći se uz ” Lepu protinu kći”, zaspeći uz “Ringišpil”, cijeli život živim Balaševića, a živi ga i ovih dana Čakovec. “Čakovec – grad po meri…”, kao što je kantautor svih kantautora jednom zapisao. Zato Đole moj, molim stih, stih za Čakovec… – glasila je objava na koju je reagirala Beba, a koja je zatim na svom Facebook profilu pozvala obožavatelje da predlože o čemu bi pjesma mogla biti.

Uz sve navedeno nastao je video u kojem se sam Đorđe Balašević obratio obožavateljima i na licu mjesta počeo smišljati rime, koji prenosimo na samom kraju članka.

– Nikada neću zaboraviti koncert na čakovečkom stadionu kad sam nešto prije samog početka imao priliku razgovarati sa svojim herojem, tako velikim, a tako jednostavnim čovjekom. Prvo što mi je rekao bilo je: “Znači ti si taj krivac!”. Tijekom koncerta spomenuo je i moje ime i Malu Suboticu, sjećam se, bilo je to prije pjesme ‘Provincijalka’. To je za mene najveća čast u životu – dodao je Saša Janković koji ovog umjetnika prati od malih nogu, a iza sebe broji 36 posjećenih koncerata te dodaje kako je svaki godišnji odmor prilagođavao tome gdje je i kada je Đorđe Balašević nastupao.

Kako kaže, praznina je prisutna, kao da nedostaje član obitelji, no on će u našim srcima i mislima živjeti vječno, svevremen… Pogledajte VIDEO koji obasjava Balaševićevom toplinom.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Bistro Funk treći put proglašen najboljom kućicom Burger Weekenda

Treću godinu zaredom najboljim burgerom čakovečkog Burger Weekenda može...

Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski osvojio još jedno zlato

Članovi Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski se s 17....

Slavili su svog zaštitnika Svetog Florijana

Sveti Florijan zaštitnik je vatrogasaca, a njegov se lik...

Dar “Prijatelja kluba” NK Graničaru Kotoriba

U petak je grupa navijača i simpatizera NK Graničar Kotoriba...