UŽIVALO SE U HRANI I PIĆU

FOTO Na ‘Međimurskoj žlici’ u Štrigovi brojni sudionici pokazali su svoje kulinarske sposobnosti!

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Ovome se načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik nije nadao kada je o tome razmišljao, a potom i potpisniku ovog članka rekao kako želi imati gastronomsku priredbu na kojoj će se jela spremati kako bi se jela samo žlicom. Dakle, bez roštilja, gradela ili ražnja, nego u kotliću, odnosno iz kotlića na tanjur samo sa žlicom.

Rekosmo, nije se nadao. Nije se nadao tako velikom broju kuhara niti pak publike iz razloga što je ovo bilo prvo ovakvo kuhanje i drugo, vremenske neprilike. Ali, ali, već u 16 sati kod Doma kulture više nije bilo mjesta za bilo koju radnju. Tridesetak kotlova, stotinjak kuhara i pomoćnog osoblja i tri puta toliko onih koji su čekali na oblizivanje.

Ekipa je bio odasvuda, najviše domaćih, a kuhalo se po oprobanim receptima, stalno kušali dorađivalo. A bilo je to mjesto susreta poznatih ljudi, srdačni pozdravi i naravno priče o kotlićima, majstorima, vinima, porazu Dinama, a autor ovog članka zadržavao je poglede na kuharicama i kušačicama. Sve u svemu, jedan ugodan događaj, koji sigurno ima budućnost, što temeljimo na zapažanju mladih sudionika. Nije bilo ocjenjivanja, pak sam ja pisac ovog članka onako za sebe i naše čitatelje sam ocjenjivao, a potom dao drugima da se sa mnom slože ili pak ne.

Najviše mi se svidio gulaš OPG Kocen, upravo po mjeri, kvalitetno meso, ukusno složen krumpir, ne previše u paprici i feferonima, jednostavno legao mi je na prvo, te Kocenov gemišt bijaše samo dodatna vrijednost, tim prije što ga je točila gazdina kćerka, sigurno missica ovog događaja. Odmah do njih kotlić pun arome i nešto nepoznatog mi mesa, svakako ukusan ekipe Crvenog križa Grada Čakovca sa šefom Valkajem, pa do njih odličan gulaš majstora Krune Tkalčeca, e pak onda tanjur ekipe Vina Pišta Tkalec, pretepeni grah ekipe čije ime nisam upamtio, ali okus jesam.

Dražen Novinščak nije čekao moju ocjenu, nego je sam rekao kako je njegov najbolji i neka si odmah napunim tanjur, dok on zdenoga natoči. Slično je postupila i domaća ikona Đeki i njih još desetak. Pozornost mi je privukao naziv ćoravi gulaš kojeg je kuhao čovjek koji 40 godina živi u Australiji i sada je došao samo kako bi kuhao ćoravi gulaš. Prva liga, rekoše mnogi jer ovaj gulaš ne sadrži nikakvo meso nego puno povrća, začini pak jesu kako kod pravog gulaša. Nikako nisam stigao do kotlića žena štrigovskih kao niti do mladih Jakopića. Ugođaj je bio odličan i svima kapa do poda!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još