KUĆICA NA DRVU, MAŠTA NA DJELU…

FOTO Prelijepi vrt, kao iz bajke, obitelji Balent iz Draškovca!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva
- Advertisement -

Kad uđete u dvorište obitelji Balent iz Draškovca, osjećate se kao da ste došli u neki vrt iz bajke. Vrt je to uređen s puno ljubavi i kreativnosti, a ne fascinira samo odabir cvijeća i biljaka već i način na koji je vrt aranžiran, s mnoštvo zanimljivih detalja…

 Od starih „lodrica“ (posude za svinjsku mast) vlasnica vrta Božica Balent napravila je tegle za cvijeće, stari kotači od drvenih kola postali su ukras u vrtu, kao i panjevi, stare gume, stari bicikl obojan u žutu boju i okružen cvijećem… Cvijeće krasi i njihovo dvorište, i balkon, i kuću, koji su zbog toga izdaleka vidljivi i plijene poglede prolaznika. A zagledali smo se eto i mi!

VLASNICA JE SKORO SVE UZGOJILA SAMA!

Tu su oleandri, begonije, fuksije, ruže, tekoma, razni kaktusi i puzavci, afrički luk, spatifilumi, kivi, kruške, banane i još mnogo toga! Pelargonije, krizanteme i muškatline je Božica sama uzgojila, kao i većinu toga što posjeduje.

99 posto toga sam sama ‘raspelcala’ i uzgojila, ili sam dobila na poklon. Praktički ništa ne moram kupovati. Otrgnem, stavim u vodu da pusti korijen ili jednostavno zapiknem i – raste! – priča Božica i dodaje:

Božica Balent

PRIJATELJICE MI KAŽU: SEDI SI I POČIVAJ…

– Cvijeće imam oduvijek, to mi je hobi. Briga o cvijeću je posao, ali u tome uživam jer mi cvijeće tu brigu vraća svojom ljepotom. Prijateljice mi kažu: „Kaj to delaš, sedi si i počivaj“, no ja radije hodam okolo i gledam što je novog naraslo i kako mi se cvijeće drži. Jako me veseli kad niče novi cvijet!

Ona vam je šaptačica cvijeću, spominje se s cvijećem! – dodao je njezin suprug Zlatko.

Božica je naglasila da je cvijeće zahvalno što ga zalijeva kišnicom koju skupljaju, a jednom mjesečno zalijeva ga vodom u kojoj su 24 sata odstajale koprive, dok na proljeće, prilikom presađivanja, dodaje zemlji konjsko gnojivo u paletama.

VRT KRASI I KUĆICA NA DRVU

O cvijeću, kao i o velikom vrtu s povrćem, brine Božica, no špricanje, montiranje mrežice za krastavce, kolaca za rajčicu i slično, u domeni je supruga Zlatka. On brine i o njihovih 75 drva oraha, sve održava, popravi, a također je svojom kreativnošću uljepšao vrt. Napravio je i, unucima na veselje, kućicu na drvu stare trešnje.

– Dugo sam si želio i planirao sagraditi kućicu na drvu, ideja je uvijek bila tu, samo nikad nisam imao vremena. Prošle godine, konačno sam je i realizirao. Došao mi je šogor iz Austrije i pomogao u radovima – kaže Zlatko.

Zlatko Balent i njegova kućica na drvu

U uređenju ovog bajkovitog vrta prste je imala i njihova kći Mateja, koja je napravila zanimljive ukrasne tegle za cvijeće od starih guma. Jedna od kreacija je i minion iz popularnog crtića o Gruu (na fotografiji).

Njihov mali raj upotpunjuje i životinjska ekipa: pet papigica tigrica, pas Majo, 7 mačaka i dva kanarinca. Kako to sve lijepo izgleda pogledajte u fotogaleriji!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...

Nedjelja u Gradu rudara

Nakon subote koja je bila bogata događajima u Gradu,...

Počela berićetna godina

Na jučerašnjem 1. otvorenom vatrogasnom natjecanju u Međimurju, "Natjecanju...