STARINSKE SORTE JABUKA

Od ‘Margetinja’ svaka jabuka dobra je za jesti

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

U četvrtak 13. srpnja Katolička crkva slavila je imendan Svete Margarete, a u našem međimurskom puku preko stoljeća i pol postoji i čuje se uzrečica kako je upravo od toga dana ili svetkovine, svaka jabuka dobra za jesti.

Naravno ta se izreka odnosi na starinske sorte jabuka, nikako ove nove iz takozvanog integriranog ili plantažnog uzgoja. Zato mi smo pohodili voćnjak starinskih sorti jabuka u Kotiču kod Brezovca u kojem se nalazi 12 sorti starinskih jabuka te još nekoliko drugih voćki, ukupno 10 voćaka. Voćnjak je nastao na inicijativu Mladena Dobranića, predsjednika Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, koji o njemu brine, uređuje ga ubire i prerađuje plodove i iskustva prenosi na druge.

Prvo smo Dobranića pitali slaže li se s povjesnicom kako je od ‘Margetinja svaka jabuka za jelo dobra’?

– Naravno da se slažem jer to je istina i tako je u naravi. Evo, ovog trenutka jabuke počinju zoriti, a crvena reneta je gotovo pak zrela. Dakle ovdje u ovom voćnjaku ili kod onih koji imaju starinske sorte mogu bez brige konzumirati, jabuke, poneke će biti kisele ili gorke, ali dobre i zdrave za jesti. Ovaj voćnjak ogledni i primjereni zasađen je 14. travnja 2014. godine i sada je u punom rodu, samo prirodnim načinom tretiran i održavan bez imalo kemijskih sredstava, što je za svaku pohvalu. Još malo o Margetinju. Nedaleko od Kotiča nalazi se kapela ili manja crkva Svete Margarete, u Kapelščaku i kada su nekada ljudi išli na proštenje žeđ su utažili starinskim jabukama i bilo im je dobro i fino.

Lepeza ranog, srednjeg i kasnog roda

Pitamo Dobranića, zna li napamet, da ga se noću probudi kako se zovu jabuke u Kotiču i gdje se nalaze, u kojem dijelu voćnjaka?

– Slijepi bih znao gdje je koja jabuka ili voćka i svakog trenutka znam njihove nazive i kada su zrele, kakve su boje i okusa. Evo, njihovih imena ili naziva: crvena reneta, mošaja, kanada žuta, bobovec, lesica, jonatan london peping, lambur, pogačnica, klopčanka, topaz, beličica i zelenika. Je to dvanaest?

Najtrajnije su bobovec i lesica i traju dobro čuvane od berbe do berbe. Tako od sada pak do kasne jeseni u našem voćnjaku se može svakog trenutka jabuka konzumirati. Pitamo Dobranića, kako u današnje vrijeme kada sve traži i forsira nešto novo, pa tako i jabuke i drugo voće od nekuda, ispod mreža i folija, uspijeva održavati ovaj voćnjak?

– Ja to volim i želim i to je jamstvo uspjeha. I ne vodim računicu, naravno ne idem u gubitke, ali ne računam potrošeno vrijeme i sve drugo što se u voćnjaku događa. Pa tako i davanje brojnih savjeta, primanje posjeta, pojedinačnih i organiziranih-grupnih, pak održavanje radionica i naravno slavljenje Svjetskog dana jabuke, uvijek 10. listopada. Želim reći kako se nekada sa stabla starinskih jabuka znalo ubrati do dvije tone jabuka, nekada su svetomartinske jabuke prodavane u Francusku, a to je stvarno povijest. Ispričao nam je Mladen i kakve podloge moraju biti za cijepljenje, odnosno razmnožavanje voćnih sadnica i kako jako dobro surađuje s rasadnikom Tomislava Horvata u Donjem Kraljevcu i kako je upravo Horvat nada da će se starinske sorte održavati. Mi smo ustvrdili kako u ovih devet godina koliko voćnjak postoji nismo vidjeli bolji i kvalitetniji urod. Lijepa knjiga bi se mogla napisati o Mladenu i Rasadniku starinskih sorti jabuka u Kotiču.

Poštovani čitatelji portala Medjimurski.hr pohodite voćnjak jer takvih jako malo u Hrvatskoj, u Međimurju samo ovaj koji je naučen na brojne pohode i uvijek je raspoložen za svakoga. Ima u njemu šljiva, trešnja, kruška i dunja, ali jabuke su prve dame i svetinje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još