PREKOGRANIČNA SURADNJA

LAG Mura-Drava u Mađarskoj sudjelovao na konferenciji o lokalnim proizvodima

Autor: LAG Mura Drava Foto/Video: LAG Mura Drava
- Advertisement -

Na poziv organizacije CESCI, udruženja koje djeluje na području srednje Europe i čija je glavna zadaća povezivanje dionika zainteresiranih za prekograničnu suradnju, ujedno i glavnog organizatora ovog događanja, 30. svibnja, članovi LAG-a Mura-Drava sudjelovali su kao jedan od predavača na konferenciji u Lentiju, čija je glavna tema bila vezana uz lokalne proizvode i plasman istih na tržište, posebice u pograničnom području Hrvatske i Mađarske.

O važnosti i ozbiljnosti događaja svjedoče i sudionici, među kojima treba istaknuti samo neke: Slaven Klobučar, službenik za politiku pri Europskom odboru regija; Martín Guillermo-Ramírez, glavni tajnik Udruga europskih pograničnih regija; Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika pri Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine; Gyula Ocskay, glavni tajnik CESCI-a; kao i mnogi drugi predsjednici i direktori europskih grupacija za teritorijalnu suradnju, lokalnih akcijskih grupa i dr.

Kao predavači na konferenciji govorili su prvenstveno o iskustvima plasmana domaćih proizvoda na tržište, uključujući i probleme s kojima se domaći proizvođači susreću te su sa ostalim sudionicima raspravljali o potencijalnoj mogućnosti da domaće proizvode našeg područja plasiramo i u pogranična područja s mađarske strane.

Kako je konferencija bila usko vezana uz prekograničnu suradnju, posjetili su se i primjeri dobre prakse prekograničnih projekata s hrvatske i mađarske strane, a vrlo je zanimljivo da su organizatori kao projekte-primjere s hrvatske strane odabrali upravo projekte „Two rivers – one goal 1, 2“ koje je idejno osmislio i realizirao tadašnji načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, ujedno i dugogodišnji predsjednik LAG-a Mura-Drava. Tako je ovo ugledno društvo prošetalo oko šuderice u Goričanu i upoznalo se s aktivnostima navedenih projekata koje su ovu lokaciju učinile jednom od najljepših lokacija za odmor, druženje i rekreaciju na području čitave regije. Važno je napomenuti da prilikom obilaska ni gosti, sudionici konferencije, nisu krili svoje oduševljenje.

Uz posjet primjerima dobre prakse s mađarske strane završila je ova hvalevrijedna konferencija za koju se nadamo da će pridonijeti što boljem pozicioniranju lokalnih proizvođača i njihovih kvalitetnih proizvoda na tržište.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Dora Kovačić i Pavla Podgorelec ponos su Gospodarske škole Čakovec

Iz Gospodarske škole Čakovec ponosni su na Pavlu Podgorelec,...

Naše heroine s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije župan Matija...

Članice Društva žena Mursko Središće dale povjerenje Nadi Turk da im bude predsjednica

Članice Društva žena Mursko Središće, jedne od najagilnijih udruga...